3 decembrie 2021

Ședinţa Consiliului Director al Comisiei Fulbright Româno-Americane

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale Daniela Gîtman a participat joi, 21 octombrie 2021, la şedinţa Consiliului Director al Comisiei Fulbright, desfăşurată în format videoconferinţă.

În cadrul reuniunii, membrii Consiliului Director au avut un schimb de opinii pe marginea viitoarelor direcţii de acţiune pe termen scurt şi mediu care vor fi avute în vedere de Comisia Fulbright şi au aprobat rezultatul procesului de selecţie a studenţilor români pentru bursele Fulbright şi Hubert H. Humphrey pentru anul universitar 2022-2023.

Secretarul de stat a salutat rezultatele excelente obţinute până în prezent prin derularea programelor Fulbright, evidenţiind faptul că acestea au condus la creşterea interesului mediului universitar din cele două ţări pentru o cooperare directă. A arătat că este prioritar ca direcţiile de acţiune viitoare să răspundă imperativului creşterii contribuţiei Programului Fulbright la consolidarea cooperării educaţionale între cele două ţări, ca parte integrantă a dimensiunii academice a Parteneriatului Strategic România-SUA.

În contextul aprobării, în cadrul reuniunii Consiliului Director, a listelor de bursieri români Fulbright, secretarul de stat a subliniat importanţa minimizării impactului pe care contextul pandemic îl are asupra programului de schimburi academice şi a apreciat angajamentul Comisiei Fulbright în acest sens, reflectat inclusiv în buna organizare a evenimentelor de orientare a studenţilor bursieri americani sosiţi în România în cursul lunii octombrie 2021.

Bursele Fulbright sunt principalul program internaţional de schimburi în domeniile educaţiei, ştiinţei şi cercetării derulat de guvernul SUA. A fost înfiinţat în 1946, la iniţiativa senatorului J. William Fulbright, care a derulat cea mai îndelungată activitate din istoria Comisiei pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului american.

În România, programul a început în anul 1960, până în prezent beneficiind de bursele Fulbright peste 3000 de studenţi, profesori şi cercetători. Din anul 1992, programul a fost administrat de Comisia Fulbright Româno-Americană, condusă de un Consiliu Director ai cărui co-preşedinţi onorifici sunt ministrul afacerilor externe al României şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.