Publicat: 27 Ianuarie, 2017 - 08:33
Share

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a participat joi, 26 ianuarie 2017, la ședința trimestrială a Consiliului Director al Comisiei Româno-Americane Fulbright, desfășurată în prezența Excelenței Sale Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la București și co-președinte onorific al Consiliului de conducere.

Ședința, condusă de Remus Pricopie, președinte al Consiliului Director, a oferit prilejul trecerii în revistă a proiectelor bilaterale derulate în 2016 de Comisia Româno-Americană Fulbright, precum și proiectul de buget pentru anul 2017, planul de activități al anului 2017 și nominalizările pentru granturile acordate în anul universitar 2017-2018.

În intervenția sa, Alexandru Victor Micula a subliniat importanța pe care educația, cercetarea și cultura o dețin în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România-SUA și în menținerea unui dialog politic dinamic și de substanță, cu atât mai mult cu cât în acest an se împlinesc 20 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic.

Totodată, oficialul MAE a subliniat necesitatea adaptării continue a programului Fulbright la ariile de interes ale ambelor părți, conform domeniilor prioritare stabilite în cadrul celei de a cincea reuniuni a Task Force-ului pentru implementarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și SUA (Washington, septembrie 2016).

Programul Fulbright este principalul program internațional de schimburi în domeniul învățământului derulat de guvernul SUA, înființat în 1946, la inițiativa senatorului J. William Fulbright, cu scopul de a crește înțelegerea reciprocă între poporul american și popoarele altor țări.

În România, Programul Fulbright funcționează din 1961 și din 1993 acesta este administrat de Comisia Fulbright româno — americană. În anul universitar 2016-2017, 23 de cetățeni români beneficiază de Programul de burse Fulbright, derulând studii și activități de cercetare în diverse centre universitare de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.