16 octombrie 2021

Şedinţa informală a membrilor aleşi ai Consiliului Director al FRV, 21 aprilie 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Miercuri, 21 aprilie 2021, a avut loc şedinţa informală a membrilor aleşi ai Consiliului Director al Federaţiei Române de Volei. Iată subiectele discutate.

1. Informare privind activitatea Federaţiei de la ultima întâlnire informală, care a avut loc la începutul lunii martie.

2. Stadiul pregătirii naţionalelor U16 (f) şi U17 (m) în vederea participării în faza a doua a preliminariilor Campionatelor Europene.

Naţionala feminină U16 a României se află din 11 aprilie în cantonament la Bucureşti. Echipa României va întâlni în zilele de 7 şi 8 mai, la Zadar, formaţiile Germaniei şi Croaţiei, în Grupa C a fazei a doua a calificărilor pentru Campionatul European.
Naţionala masculină U17 a României se află din 10 aprilie în pregătire la Zalău. La data de 28 aprilie, reprezentativa noastră va ajunge la Ploieşti, localitate unde, în perioada 7-9 mai, va participa la meciurile Grupei C, din faza a doua a calificărilor pentru Campionatul European. Adversarele României vor fi, în ordine, Estonia, Israel şi Rusia.

3. Prezentare privind componenţa loturilor şi a programului de pregătire al naţionalelor de seniori şi de senioare ale României.

Naţionala masculină de seniori va participa în lunile mai-iunie în preliminariile Campionatului European 2021 şi în Golden League. Echipa s-a reunit marţi, 20 aprilie, la Ploieşti, urmând ca pe 23 aprilie să plece în Grecia, pentru o serie de trei meciuri de pregătire cu naţionala ţării gazdă, partide programate în zilele de 24, 25 şi 26 aprilie. O zi mai târziu se va reveni la Ploieşti, unde se va pregăti startul în preliminariile Europene, competiţie care are programat turneul final în luna septembrie.

România face parte din grupa preliminară E, alături de Albania, Elveţia şi Slovacia. Sistemul de calificare presupune disputarea a două turnee, primul fiind programat la Nitra (Slovacia) în perioada 6-8 mai, iar cel de-al doilea la Ploieşti, între 14 şi 16 mai.
Apoi, echipa noastră va participa la Golden League, care programează două turnee. Primul va avea loc în Olanda (28-30 mai), iar al doilea în Ucraina (4-6 iunie). Adversarele României vor fi Olanda, Ucraina şi Slovacia.

Naţionala feminină de senioare va intra în cantonament la Cluj-Napoca, începând din 26 aprilie. Calificată direct la turneul final al Campionatului European, România va participa în această primăvară doar la Golden League, după care, în august, se va alinia la startul Campionatului European. Primul turneu din Golden League va avea loc la Cluj-Napoca (28-30 mai), iar cel de-al doilea în Franţa (4-6 iunie). Adversarele echipei noastre vor fi Franţa, Azerbaidjan şi Spania.

Principalul obiectiv al naţionalei României în acest an îl reprezintă participarea la Campionatul European care va fi organizat şi la Cluj, în perioada 18-25 august. Adversarele echipei noastre vor fi desemnate în luna mai.

4. Propunerea referitoare la stabilirea numărului de jucători români din cadrul unei echipe de Divizia A1.

În cadrul şedinţei informale a membrilor aleşi ai Consiliului Director al Federaţiei Române de Volei s-a stabilit schimbarea regulii străinilor din Divizia A1, atât la masculin, cât şi la feminin. Astfel, dacă până acum echipele puteau folosi un număr nelimitat de străini în timpul unui meci, din campionatul 2021/ 2022 formaţiile din prima ligă vor fi obligate să joace având în permanenţă pe teren doi jucători români indiferent de vârstă. Pentru mai multă claritate, s-a specificat că această regulă se aplică celor 6 jucători trecuţi pe foaie (doi centri, două extreme, un coordonator şi un universal), liberoul nefiind contabilizat.

Decizia Consiliului Director de a se juca în Divizia A1 având în permanenţă doi români în teren de fiecare parte a fileului a venit în urma analizei Colegiului Central de Antrenori, care a înaintat două propuneri în acest sens. Prima a fost cea votată, iar cea de-a doua ar fi impus obligativitatea ca în timpul unui meci fiecare echipă să folosească permanent în teren doi jucători români, dar unul dintre ei să fie Under 23.

5. Propunere – sistem de desfăşurare Divizia A1 şi Cupa României

În aceeaşi şedinţă s-a stabilit ca în Divizia A1 să se revină la campionatul cu etape săptămânale, care fuseseră înlocuite, din cauza pandemiei de coronavirus, cu turnee.

În plus, s-a aprobat schimbarea formulei de disputare a fazei a doua, însă nu s-a stabilit dacă aceasta va fi aplicată din campionatul 2021/ 2022 sau din 2022/ 2023. Conform acestei noi formule, sezonul regulat va fi urmat de play-off pentru locurile 1-8 şi play-out pentru locurile 9-12. în play-off, în primul tur vor juca locurile 1-8, 2-7, 3-6 şi 4-5, învingătoarele calificându-se în play-off-ul 1-4, iar învinsele urmând să joace în grupa 5-8. în ambele faze se va juca după sistemul ‘cel mai bun din trei meciuri’. Finalele pentru locul 1 şi pentru locul 3 se vor disputa după sistemul ‘cel mai bun din cinci meciuri’. în play-out se va aplica acelaşi sistem ca în play-off.

Ca o noutate, din campionatul 2021/ 2022, indiferent de formula de desfăşurare aleasă pentru faza a doua, primul criteriu de departajare în cazul egalităţii de puncte va fi numărul de victorii. Dacă şi acesta este egal, atunci se va trece la raportul seturilor şi apoi la raportul punctelor.

În Cupa României se va reveni la sistemul utilizat până în 2020, cu meciuri preliminarii şi apoi cu organizarea unui Final Four pentru competiţia masculină, respectiv pentru competiţia feminină. în primul tur al preliminariilor vor intra formaţiile clasate pe locurile 5-10 în precedenta ediţie de campionat, plus echipele nou-promovate. Învingătoarele primului tur se vor califica în turul al doilea, care corespunde sferturilor de finală şi unde vor fi direct calificate ocupantele primelor patru locuri în ediţia 2020/ 2021 a Diviziei A1 la masculin, respectiv la feminin. Câştigătoarele acestei faze se vor califica în Final Four.

Formatul a fost schimbat în 2021, cu toate participantele strânse într-o singură localitate, pentru a se permite disputarea în condiţii de siguranţă sanitară a competiţiei.

Supercupa României, meciul care opune în mod tradiţional câştigătoarea campionatului cu deţinătoarea Cupei României se doreşte a se programa înaintea startului campionatelor.

Biroul de presă al Federaţiei Române de Volei
press@frvolei.ro