Publicat: 2 Mai, 2019 - 19:33

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, va participa în data de 3 mai 2019, la Paris, la Şedinţa informală a miniştrilor culturii şi afacerilor europene din statele membre ale UE, cu tema "Patrimoniul European". Această întâlnire informală intenţionează să continue discuţiile începute în cadrul Preşedinţiei române privind conservarea patrimoniului european.

În cadrul şedinţei informale vor fi dezbătute două teme centrale: crearea unei reţele de experţi care să protejeze moştenirea europeană privind patrimoniul cultural al fiecărui stat şi oferirea de noi oportunităţi pentru tinerii europeni în vederea promovării patrimoniului cultural naţional.

Sesiunea de lucru a miniştrilor culturii va debuta la ora 14.00, sub copreşedinţia ministrului francez Franck RIESTER şi a ministrului român Valer-Daniel BREAZ.

Facem precizarea că Franţa, ţara gazdă a acestei şedinţe informale, propune să fie studiată punerea în aplicare a unui mecanism european de salvare a patrimoniului aflat în pericol, în urma incendiului care a devastat catedrala Notre-Dame din Paris.

Acest mecanism va avea ca obiectiv favorizarea schimburilor de bune practici sau facilitarea punerii la dispoziţie de expertize specializate, necesare pentru a răspunde situaţiilor de urgenţă, atunci când un Stat membru va avea nevoie. Acest mecanism ar putea funcţiona în strânsă legătură cu partenerii internaţionali de referinţă şi ar putea utiliza dispozitivele europene existente.

"Din informaţiile primite până în acest moment de la omologul francez, domnul Franck RIESTER, acest mecanism ar putea să faciliteze angajarea tinerilor europeni pe astfel de şantiere şi, totodată, ar putea deveni un instrument de promovare a meseriilor de artă, fie că este vorba de meserii care îşi au rădăcinile în tehnici străvechi, fie că este vorba de meserii orientate către tehnologiile viitorului, în serviciul patrimoniului cultural naţional", a declarat Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz.