13 august 2022

Șefa Comisiei Europene: „problema aprovizionării cu gaze din Rusia a afectat 12 țări UE”

Ursula von der Leyen

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut UE să se pregătească pentru „o reducere mai mare sau chiar pentru o oprire completă a aprovizionării cu combustibil”.

 Rusia a redus parțial sau a oprit complet aprovizionarea cu gaze către 12 state membre UE. Această declarație a fost făcută de președintele Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen într-un interviu publicat sâmbătă cu ziarul portughez Diario de Noticias .

„Rusia a oprit în mod intenționat livrările, în întregime sau parțial, către 12 țări membre”, a subliniat ea versiunea ei a evenimentelor. „Trebuie să ne pregătim pentru o reducere mai mare sau chiar pentru oprirea completă a livrărilor de gaze rusești”. Potrivit șefului CE, angajamentul de a reduce consumul de gaze cu 15% va ajuta la „refacerea stocurilor [de depozite europene] înainte de iarnă”.

„Acum, UE se îndreaptă către parteneri energetici mai de încredere”, a spus ea. „Avem deja volume record de aprovizionare cu gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite. Și primim din ce în ce mai mult gaz din Norvegia, precizează ea, adaugand, ca sursa si Golful Persic , Algeria sau regiunea Mării Caspice.”  „Un număr tot mai mare de țări își intensifică producția. Și rezultatele sunt vizibile”, spune von der Leyen. „În prima jumătate a anului 2022, am importat încă 38 de miliarde de metri cubi de GNL și gaz transportat prin conducte în afara Rusiei. ” „Acest volum compensează mai mult decât reducerea livrărilor de gaz prin conducta rusă cu 28 de miliarde de metri cubi”, a adăugat ea.

„Statele membre și-au luat angajamentul colectiv de a reduce consumul de gaze cu 15%”, a amintit șeful CE. „Cu o astfel de reducere, putem petrece iarna aceasta în siguranță”. „Fiecare țară decide singură cum va atinge acest obiectiv”, a explicat ea. „Numai în cazul unei încetări complete a furnizării de gaze rusești și al unei grave deteriorări a situației, obiectivul va deveni obligatoriu”. „Este foarte important ca toată lumea să înțeleagă că un șoc într-o țară din UE va duce la consecințe catastrofale pentru întreaga noastră economie”, a adăugat von der Leyen.

Consiliul UE a adoptat marți planul propus de CE pentru o reducere voluntară a consumului comunitar de gaze cu 15% de la 1 august 2022 până la 31 martie 2023. De asemenea, prevede posibilitatea trecerii la o a doua fază, obligatorie, de reducere a consumului cu același 15%, în cazul în care CE consideră că există amenințarea întreruperii aprovizionării și anunță o „alarma la nivel național”.

A consemnat Ciprian Pop