29 septembrie 2022

Șefii diplomației române si poloneze au discutat despre situația de la Marea Neagră și criza migrației

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Șefii diplomației române si poloneze au discutat despre situația de la Marea Neagră și criza migrației
Bogdan Aurescu și Zbigniew Rau au purtat consultări, în urma cărora și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „amenințarea rusă”

Miniștrii români de externe, Bogdan Aurescu și polonez, Zbigniew Rau, aflat în vizită de lucru la București, au purtat consultări, în urma cărora și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „amenințarea rusă” la granița cu Ucraina și la Marea Neagră. Declarațiile demnitarilor au fost difuzate online pe paginile de Facebook și YouTube ale Ministerului de Externe al României .

„Suntem îngrijorați de desfășurarea amenințătoare a forțelor ruse în apropierea Ucrainei și la Marea Neagră”, a spus șeful diplomației românești. „Este extrem de important să luăm în considerare flancul estic al NATO în întregime, să creștem prezența militară a alianței în regiune și să nu permitem unor terți jucători să folosească Marea Neagră ca instrument de influență și destabilizare”, a continuat el.

Aurescu a spus că „Polonia, Lituania și Letonia „se confruntă cu o amenințare hibridă fără precedent și inacceptabilă din partea regimului [președintele bielorus Alexandr] Lukașenko, cu manipularea migranților, care creează o criză de securitate multilaterală la frontiera externă a UE și NATO și duce la o criză umanitară”.

Criza migrației, a susținut Rau, este „parte a unei operațiuni mai ample în care evenimentele recente din Ucraina joacă un rol important”. „Noi [Rau și Aurescu] am încercat să găsim un numitor comun pentru aceste evenimente și am convenit imediat că au fost inspirate și, desigur, controlate de la Moscova”, a spus el.

Ciprian Pop