Publicat: 9 Ianuarie, 2017 - 12:56
Share

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi a ajuns, luni,  la Ministerul Justiţiei, fiind prima ieşire publică de la izbucnirea scandalului uriaş legat de dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă.
Tema discuţiei ar trebui să fie, oficial, bugetul justiţiei.

update: Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a afirmat, întrebat de jurnaliști despre această chestiune,  că este „aproape de final” ancheta în dosarul „Black Cube” privind hărțuirea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Pe de altă parte, procurorul-șef al DIICOT a precizat că solicitările cu care vine la ministrul Justiției sunt, în principiu, „de dezvoltare instituțională”.

„Solicitările noastre, în principiu, sunt de dezvoltare instituțională, în măsura în care vom continua ceea ce am început anul trecut, atât timp cât doar jumătate din ceea ce ne-am dorit s-a impus prin legea de modificare. Urmează, pe pași firești, ca DIICOT să se dezvolte în continuare. Vom avea nevoie de un buget mai mare, el este deja prevăzut în strategia de dezvoltare a MJ din perioada 2015 - 2020, deci nu este o problemă de noutate”, a spus Horodniceanu.

Întrebat dacă se impune o lege a amnistiei și grațierii, el a răspuns că nu știe ce are în vedere Guvernul, la acest moment.

„Nu știu pe ce coordonate va fi discuția și o să trebuiască să vedem exact dacă se pune problema în așa mod, deocamdată tot ce știm, știm din presă, nu am auzit exact și nici nu știu ce are în vedere Guvernul la acest moment”, a răspuns Horodniceanu.

Primul care a sosit la minister a fost procurorul General al României, Augustin Lazăr. La minister a ajuns și procurorul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, iar Laura Codruța Kovesi a ajuns în jurul orei 12.50.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, numărul 2 din SRI, generalul Florian Coldea, fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă “trebuie” audiaţi în dosarul înregistrărilor audio prezentate de Sebastian Ghiţă, a spus procurorul general, Augustin Lazăr.

"Înregistrările care au alertat într-un fel opinia publică cred că sunt prezentate într-o manieră destul de tendenţioasă, după cum am remarcat. Sunt prezentate într-o anume formă, sugerându-ne deja ce ar trebui să facem. Cercetările trebuie să fie obiective. Trebuie audiate persoanele care sunt invocate în cazul acesta, trebuie ridicate acele înregistrări, documentele despre care se vehiculează", procurorul general al României, Augustin Lazăr, după o şedinţă a CSM la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului are în lucru un dosar constituit după ce Sebastian Ghiţă a făcut public, în format audio, un dialog între fostul preşedinte Traian Băsescu şi o altă persoană, fostul preşedinte afirmând că ar avea înregistrări cu Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi judecătoarea Camelia Bogdan.

Potrivit înregistrării prezentate de Ghiţă, Traian Băsescu vorbeşte despre "stat mafiot" şi declară, răspunzând unei întrebări privind dosarul Voiculescu: "Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnare, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea: Mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau: Am vorbit cu Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii. (...) Camelia Bogdan (...) a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!".

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că înregistrările prezentate de Sebastian Ghiţă sunt reale, dar editate de autor, fapt care creează unele confuzii, adăugând că nu s-a întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan şi nici nu a discutat cu aceasta despre dosarul lui Dan Voiculescu. Băsescu a precizat că înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului trecut.