5 februarie 2023

Șeful diplomației armene, Mirzoyan va merge în Turcia, în martie, la Forumul de la Antalya

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul armean de externe, Ararat Mirzoyan, va călători în Turcia în martie pentru a participa la Forumul diplomatic din Antalya. În Adunarea Națională, în timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri cu guvernul, Mirzoyan a sugerat că ar putea avea loc o întâlnire-discuție în Turcia despre noua etapă a relațiilor armeno-turce, dar nu a menționat nume.

„Cred că acest lucru este foarte important pentru a continua dialogul, a-l dezvolta și a duce la rezultate mai specifice”, a spus Mirzoyan.

Comentatorul politic Richard Kirakosyan, care a participat la forum anul trecut, nu are așteptări mari de la Forumul diplomatic din Antalya. Acesta enumeră cel puțin două motive.

„În primul rând, Azerbaidjanul a impus o precondiție inechitabilă și artificială, care presupune că Armenia trebuie să semneze acordul de pace dintre Armenia și Azerbaidjan înainte de a îmbunătăți relațiile dintre Armenia și Turcia. A doua îngrijorare dureroasă este că Turcia a anunțat alegeri anticipate programate pentru mai, ceea ce înseamnă că are probleme interne. Prin urmare, pun la îndoială sinceritatea Turciei, nu am așteptări mari, mai ales că eu însumi am participat la întâlnirile desfășurate la Antalya anul trecut”, a spus Kirakosyan.

Spre deosebire de analistul politic, ministrul de externe armean a fost mai optimist. Reamintind că la începutul anului, Turcia a ridicat interdicția privind transportul aerian direct de mărfuri cu Armenia, ministrul de externe și-a exprimat speranța că se vor face progrese și în alte domenii. Cu toate acestea, Mirzoyan a lăsat fără răspuns întrebarea: când vor fi deschise granițele pentru resortisanții țărilor terțe, lucru care a fost convenit și în timpul negocierilor.

Potrivit Ministrului de externe, o nouă întâlnire a reprezentanților speciali ai celor două părți, Ruben Rubinyan și Serdar Kilic, nu este programată în viitorul apropiat. Ultima, a patra întâlnire a avut loc anul trecut, în iulie, la Viena.

Kirakosyan, care urmează acordul armeano-turc, spune că întâlnirea Rubinyan-Kilch a fost programată pentru sfârșitul lunii decembrie, care a fost, de asemenea, amânată din cauza închiderii de către Azerbaidjan a Coridorului Lachin.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto Twitter Ararat Mirzoyan