7 august 2022

Șeful diplomației ruse, in turneu diplomatic in Africa

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a încheiat miercuri un tur de cinci zile în țările africane. În acest timp, nu s-a întâlnit doar cu conducerea a patru state – Egipt, Congo, Uganda și Etiopia, dar a reușit să comunice și cu reprezentanții Ligii Statelor Arabe și ai Uniunii Africane.
„Africa nu poate întoarce spatele rușilor”, a spus președintele Ugandei, Yoweri Museveni, la o întâlnire cu Serghei Lavrov.  „Acești oameni au fost alături de noi în ultimii 100 de ani, cum putem fi automat împotriva lor?”  a spus Șeful Statului ugandez.
Primul popas a lui Serghei Lavrov în călătoria sa în Africa a fost Cairo, unde a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute. Egiptul este cel mai mare partener comercial al Rusiei în Africa. La sfârșitul anului 2021, cifra de afaceri comercială între țări se ridica la 4,8 miliarde de dolari. În plus, 470 de companii rusești operează pe piața egipteană, investițiile lor s-au ridicat la aproximativ 8 miliarde de dolari. În acest an, Egiptul a participat, la Sankt Petersburg, la  Forumul Economic Internațional ca țară invitată. Delegația a fost condusă de ministrul Comerțului și Industriei, Nevin Gamia. A luat cuvântul președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisila la o sesiune plenară cu participarea președinților Federației Ruse și Kazahstanului, Vladimir Putin și Kassym-Jomart Tokayev, prin link video, remarcând participarea Moscovei și a autorităților de la Cairo la implementarea „proiectelor mari si ambițioase”. Principala este construcția centralei nucleare Ed-Dabaa. Săptămâna trecută, cu doar câteva zile înainte de vizita lui Serghei Lavrov la Cairo, a avut loc o ceremonie de turnare a betonului pe șantierul centralei nucleare, la care au participat directorul general al lui Rosatom Alexei Likhachev și ministrul electricității și energiei regenerabile din Egipt, Mohammed Shaker.

Serghei Lavrov a discutat despre aceasta și alte proiecte comune la Cairo, atât cu președintele Al-Sisi, cât și cu colegul său, Ministrul de Externe egiptean,  Sameh Shukri. Serghei Lavrov s-a întâlnit cu acesta din urmă destul de recent – în aprilie, când a venit la Moscova ca parte a grupului de contact al Ligii Statelor Arabe privind Ucraina. Același subiect a fost abordat la ultimele discuții. De asemenea, Lavrov s-a adresat, printr-un discurs diplomaților acreditați la Liga Statelor Arabe (LAS), al cărei sediu este la Cairo. O întâlnire similară cu reprezentanții permanenți ai țărilor membre ale Uniunii Africane a avut loc la finalul turneului ministrului, la Addis Abeba.

Țările arabe, precum și cele africane sunt preocupate de problema securității alimentare, iar acest subiect a fost discutat în toate cele patru capitale vizitate de Serghei Lavrov.

Mai mult, turneul său a avut loc imediat după semnarea, la Istanbul, a documentelor privind asistența Rusiei la exportul de cereale ucrainene și privind ridicarea restricțiilor privind furnizarea de produse agricole rusești pentru export.

Timp de câteva zile la rând, Serghei Lavrov, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, a repetat de nenumărate ori că, citez „nu a existat nicio vină rusă în crearea crizei alimentare, precum şi în creşterea preţurilor la energie, ci că au fost calculele greşite ale Occidentului în implementarea politicii sale economice”, a spus sursa citată.

Potrivit diplomatului, „prietenii africani” înțeleg starea reală a lucrurilor. jurnaliştii prezenţi la conferinţele de presă au continuat să se întrebe dacă Rusia este pregătită să asigure securitatea alimentară.

Cu referire la turneul african al șefului diplomației de la Moscova, șeful diplomației europene, Josep Borrell a semnalat ca „Lavrov pleacă în Africa pentru a încerca să-i convingă pe africani că sancțiunile europene sunt de vină pentru tot ce se întâmplă… și toată presa occidentală repetă acest lucru. Mă duc în Africa să spun contrariul, că sancțiunile nu au nimic de-a face cu asta și nimeni nu le ridică”, a spus el într-un interviu acordat postului de radio spaniol Cadena SER .

Un gând similar a fost exprimat de președintele francez Emmanuel Macron, care a mers în această săptămână în propriul său turneu african, precum și alți politicieni europeni. După cum a spus Serghei Lavrov, la Cairo i s-a arătat protocolul, care a fost distribuit in randul corpului diplomatic de către secretariatul Ligii Arabe. „Documentul relata despre un demers făcut în fața Ligii Arabe de către un grup de ambasadori occidentali: Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie, precum și un reprezentant al Uniunii Europene, cerând prietenilor noștri arabi, în primul rând, să condamne, și în al doilea rând, să își declare respingerea acțiunilor comise de Rusia”, a spus ministrul rus. Potrivit acestuia, s-a subliniat în mod deosebit că „nu poți semna niciun document cu noi și nu poți face poze”.

Pentru Washington, intensificarea contactelor rusești cu țările africane a devenit o chestiune de securitate națională. La sfârșitul lunii aprilie, Camera Reprezentanților a Congresului SUA a aprobat un proiect de lege numit de partea americană „pentru contracararea activităților rău intenționate ale Rusiei în Africa”. Documentul este în prezent examinat de Senat. Când va fi adoptat, este încă neclar. Dar,  săptămâna trecută, senatorii americani, la o audiere a Comitetului pentru Armata, i-au cerut generalului-locotenent de marină Michael Langley, care este considerat șef al Comandamentului SUA pentru Africa, să detalieze cum ar încerca să contracareze mișcările Moscovei.

Senatorii și-au exprimat îngrijorarea că „influența tot mai mare a Rusiei asupra continentului ar putea restrânge SUA din bogatul sector minier al Africii”.

A existat, de asemenea, îngrijorare cu privire la recentul demers al Rusiei în a aduna sprijin în rândul liderilor africani împotriva sancțiunilor occidentale. Aceasta, în special, se referă la călătoria președintelui Senegalului și a președintelui Uniunii Africane, Macky Sal, la Moscova, la începutul lunii iunie. Ca urmare a negocierilor cu Vladimir Putin,  Sal a cerut țărilor occidentale să ridice restricțiile asupra produselor agricole rusești, inclusiv cerealelor. Această poziție nu se potrivește Washingtonului. „Mă doare să văd cum liderii africani acceptă dezinformarea despre ceea ce provoacă epidemia de foamete în Africa”, a spus senatorul Tim Kaine în timpul audierii. El a adăugat că politicienii americani ar trebui să facă mai mult pentru a „câștiga războiul narativ”. Generalul Langley a promis că va face tot ce îi stă în putere în această direcție.

Cu toate acestea, până acum un număr semnificativ de țări africane nu se grăbesc să accepte punctul de vedere al Washingtonului.

„De câte ori apar probleme și unii oameni vor să luăm atitudine împotriva Rusiei, noi spunem: „Acești oameni au fost cu noi în ultimii 100 de ani, cum putem fi automat împotriva lor?””, a spus președintele Ugandei Yoweri Museveni la întâlnirea cu Serghei Lavrov.

Președintele din Congo, Denis Sassou Nguesso și președintele Ugandei, Yoweri Museveni sunt importante figuri ale politicii africane. Primul, cu o scurtă pauză, este la putere din 1979, al doilea – din 1986. Ambii se bucură de o mare influență nu numai în interiorul țării, ci și în întreaga regiune. Și ceea ce spun ei se bazează adesea pe înțelegerea lor cu privire la pozițiile altor lideri africani.

A consemnat Ciprian Pop