3 octombrie 2022

Șeful haitei: tu sau el?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

”Vino la mama/tata!”. ”Puiul meu!”. Ca mai toți iubitorii/posesorii de câine, ai tendința să-l tratezi ca pe un copil. Așa îl și prezinți, de altfel: ”Copilul meu”. Urmarea: ”copilul” ți se urcă în cap.

Și la propriu, nu doar la figurat. Sare pe tine, te mușcă, te trage de pantaloni, îți impune când să-l mângâi, când să te joci cu el, când și ce să-i dai de mâncare, cine unde doarme – el în pat, tu tot acolo, dacă mai ai loc sau dacă îți permite el…  Păi nu!

Cum să-ți înțelegi câinele

De ce s-a transformat, dintr-un pui drăgălaș, în stăpânul casei? Pentru că i-ai permis. Știu, nu prea știai ce faci. Nu e prea târziu însă să deslușești ”codul canin”.

Specialiștii în psihologia animalelor explică: familia ta este, pentru domnul/domnișoara cățel, haita sa. Iar pentru a se simți bine în această haită/familie, are nevoie să fie tratat drept ceea ce este: câine, nu copil sau bebeluș.

Anumite elemente ale vieții cotidiene, fără o semnificație specială pentru tine, îi transmit lui mesajul clar: este un membru dominant sau unul dominat. Pe înțelesul tuturor: poziția câinelui în familie depinde de accesul la… .

Cele 4 privilegii ale ”șefului”

  • Accesul la hrană: „șeful” mănâncă primul, alege bucățile (este capricios, în cazul câinelui tău – face mofturi).
  • Controlul asupra spațiului: ”șeful” controlează deplasările grupului și ocupă o poziție centrală – dormitorul stăpânului, holul, ușa de la intrare etc. Dacă se poate, se poziționează cât mai sus, pe o canapea, un pat sau un fotoliu. Își protejează locul – mârâie, mușcă -, împiedică oamenii să treacă pe acolo, să iasă sau să intre, supraveghează împrejurimile domeniului său (stă la fereastră). Nu acceptă să fie dat la o parte (mârâie, mușcă).
  • Dreptul la sexualitate: ”șeful” îl va împiedica pe stăpân să se apropie de stăpână și viceversa, în cazul unei cățele dominante, prin lătrat, interpunere sau chiar mușcând.
  • Raporturi sociale: ”șeful” are dreptul să mârâie sau să muște fără să i se riposteze. El dă ordine (latră pentru a intra, pentru a ieși, pentru a bea apă), refuză restricțiile și regulile (manipulări, toaletaj, îngrijiri).

 Jos cu milităria din pod!

Cum restabilești ierarhia? Dacă hămăitorul decide totul în casă, nu înseamnă neapărat că este și agresiv, cel puțin la început. Totul poate fi în ordine, dacă accepți rolul de supus. Dar ce se va întâmpla când va trebui să-l împiedici să facă o prostie? Sau dacă se îmbolnăvește și trebuie să-i dai medicamente sau să-i cureți urechile?

Ia atitudine cât mai devreme: cele patru privilegii de mai sus trebuie abolite. Șeful haintei ești tu, nu el. Cum îl convingi că asta este ierarhia? Cu fermitate, calm, cu toată dragostea pe care i-o porți și, of!, cu nervi de fier.

Na, tu ai vrut un câine! Mă rog, asta în cazul în care nu te-a ales el pe tine… Așa cum s-a întâmplat cu atât de mulți bipezi care s-au trezit cu un amărât de patruped abandonat sau pierdut, care s-a lipit de ei pe stradă și… Și avem bucuria să ne conversăm cu ei zi de zi, la plimbarea de seară, eu și Cocuț (vezi foto), fost ”street dog”.

 

Articol de Gabriela Boceanu