Publicat: 26 Martie, 2020 - 10:20

Secretarul General ONU, Antonio Guterres, solicită șefilor țărilor G20 să ia măsuri comune pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față unei „crize globale de sănătate” pe fondul unei pandemii de coronavirus .

Șeful Organizației Națiunilor Unite a trimis o scrisoare deschisă, datată luni, liderilor G20 înaintea teleconferinței planificate asupra epidemiei COVID-19.

Guterres i-a îndemnat pe lideri să adopte un plan „în timpul războiului” „în perioade de criză umanitară”.

Scrisoarea, datată luni, a cerut G20 să ia măsuri, inclusiv lansarea unui pachet de stimulare coordonat în valoare de „trilioane de dolari” pentru a ajuta țările sărace; interzicerea tarifelor, a cotelor sau a altor restricții privind comerțul; și un apel la renunțarea la sancțiuni pentru a ajuta anumite țări să obțină alimente și consumabile medicale.

Șeful ONU a scris că G20 reprezintă 85 la sută din produsul intern brut din lume și că are un interes direct și un rol esențial de jucat în a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față crizei.

„Suntem la fel de puternici ca cel mai slab sistem de sănătate din lumea noastră interconectată”, a scris Guterres.

În cadrul unui briefing, un purtător de cuvânt al ONU și-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul răspândirii rapide a coronavirusului în Africa. El a spus că o echipă locală a Organizației Mondiale a Sănătății a confirmat mai mult de 600 de cazuri în 34 de țări africane începând cu 19 martie, comparativ cu 147 de cazuri în urmă cu o săptămână.

La nivel mondial, cazuri confirmate de coronavirus au depășit 398.000, cu mai mult de 17.400 de decese, potrivit unuicomunicat al Universității Johns Hopkins.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: