24 ianuarie 2022

Șeful Statului major al armatei britanice a prezentat Cabinetului de Miniștri opțiuni de acțiune în timpul invaziei ruse a Ucrainei

Șeful Statului major al arm Tony Radakinatei britanice
Distribuie pe rețelele tale sociale:

foto:
Tony Radakin

Șeful Statului major al armatei britanice a prezentat Cabinetului de Miniștri opțiuni de acțiune în timpul invaziei ruse a Ucrainei
Tony Radakin a mai spus că Marea Britanie intenționează să înceapă dezvoltarea de arme hipersonice în prezența acestui tip de arme în Rusia.

Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării Britanice, a declarat că a prezentat guvernului țării posibile opțiuni de „acțiune militară” în cazul unei ipotetice invazii rusești a Ucrainei.

În primul său interviu pentru The Times în noua sa postare, publicată sâmbătă , Radakin a remarcat că este „profund îngrijorat” de situația de la granița ruso-ucraineană. Anterior, ministrul britanic de externe, Liz Truss, a subliniat în mod repetat că „orice invazie rusă a Ucrainei ar fi o greșeală strategică uriașă, pentru care va trebui plătit un preț serios”.

Marea Britanie intenționează să înceapă dezvoltarea de arme hipersonice în prezența acestui tip de arme în Rusia, a spus Radakin.

„Nu le avem (rachete hipersonice), dar trebuie să le avem”, a spus el, motivând astfel de planuri cu puterea militară în creștere a Federației Ruse. Radakin a mai remarcat că Moscova canalizează în prezent investiții semnificative în dezvoltarea a trei sectoare cheie ale producției de apărare: submarine, „super-rachete” (rachete hipersonice și rachete balistice intercontinentale) și sisteme de apărare aeriană.

Amiralul, în vârstă de 56 de ani, care anterior a fost șeful Marinei Regale, într-un interviu a discutat separat pe tema acțiunilor submarinelor rusești. „A existat o creștere fenomenală a activității subacvatice a submarinelor rusești în ultimii 20 de ani”, a spus el. Potrivit lui Radakin, programul de submarine rusești este „mai mult decât un submarin”, întrucât, potrivit șefului Statului Major al Apărării Britanice, „acesta pune în pericol și, eventual, folosește în scopuri proprii sistemul informatic mondial, care constă în cabluri submarine”.

„Acesta este cea mai mare parte a traficului de informații și [date] din lume. Rusia și-a sporit capacitatea de a amenința și de a beneficia de aceste cabluri submarine”, a spus Radakin, care a preluat mandatul la sfârșitul anului trecut. Întrebat dacă distrugerea unui astfel de cablu ar fi privită ca un act de agresiune, amiralul a răspuns: „Poate că da”.

Joi, presa britanică, citând reprezentanți ai Ministerului Apărării al Regatului, a raportat că un submarin rus, în 2020, ar fi avariat elemente ale fregatei HMS Northumberland a marinei britanice. Se crede că incidentul a avut loc în Atlanticul de Nord, la aproximativ 200 de mile (peste 300 km) nord de coasta Scoției. O sursă pentru ziarul The Sun a informat că fregata antisubmarină a folosit o stație sonar (GAS) cu o antenă lungă și flexibilă, dar a fost nevoită să abandoneze misiunea și să se întoarcă în port din cauza avariei antenei, care a fost „târâtă de-a lungul carenei submarinului.” Din această cauză, elementul remorcat al GAZ „a căzut în paragină”.
A consemnat Ciprian pop