Publicat: 11 Octombrie, 2012 - 12:44
Share

Şeful vămii din Călăraşi, Ion Voicu și alte patru persoane au fost reţinute, Joi, de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru contrabandă cu motorină.

Urmare a acţiunii procurorilor D.I.I.C.O.T. din data de 11 Septembrie 2012, instituția face următoarele precizări:

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Călăraşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 13 inculpaţi, dintre care 4 funcţionari vamali, membri ai unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili.
 
În fapt, se reţine că inculpaţii Guliu George, Chirvăsitu Dumitru şi Jugănaru Andrei-Florin au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, vizând prejudicierea bugetului de stat în modalitatea sustragerii de la plata accizelor aferente operaţiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piaţa internă.
 
Activitatea infracţională a fost sprijinită de către inculpaţii   Voicu Ion, având calitatea de director al D.J.A.O.V. Călăraşi şi  Anton Andrei,  Andronescu Adrian şi Nicolescu Dan, funcţionari vamali, prin efectuarea unor controale formale la societăţile comerciale implicate şi prin asigurarea unor spaţii necesare funcţionării societăţilor.
 
În fapt, membrii grupării au achiziţionat cantitatea de peste 11.000 tone motorină Euro 5, în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, prin antrepozitul fiscal situat în mun. Călăraşi.
 
În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip „fantomă”, fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele.
 
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 4 milioane de Euro.
 
Procurorii D.I.I.C.O.T. au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a 16 inculpaţi.