Publicat: 16 Mai, 2018 - 08:35

Începând din acest an, compania farmaceutică Mylan România susţine evenimente educaţionale organizate de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în facultăţi din toată ţara.
În România, la finalul anului trecut erau înregistrate peste 15.000 de persoane infectate cu HIV, dintre care aproape 700 au fost depistate în 2017. Aproape jumătate din numărul de pacienţi au vârste între 25 - 30 ani(1). 

Primul eveniment de informare organizat de UNOPA în parteneriat cu Mylan va avea loc în data de 16 mai, pentru studenţii Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) din cadrul Universităţii Bucureşti. Tema seminarului este educaţia referitoare la infecţiile cu transmitere sexuală, în special cu privire la modalităţile de prevenire şi depistare prin diagnostic precoce a infecţiei HIV.

Noutatea acestei campanii este că seminariile vor fi susţinute de Domnul Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, binecunoscut atât ca specialist în acest domeniu şi ca personalitate a lumii medicale din România, care va asigura suportul ştiinţific pentru sesiunile de informare. Studenţii vor primi date actuale cu privire la patologia, prevalenţa şi incidenţa cazurilor HIV/SIDA în România, precum şi despre importanţa testării sau a autotestării cu privire la infectarea cu HIV.

Prin aceste sesiuni, UNOPA urmăreşte creşterea nivelului de informare şi conştientizare în rândul studenţilor, pe tema educaţiei pentru sănătate, creşterea responsabilităţii şi crearea unor comportamente fără riscuri. Campania va continua în perioada următoare şi în alte facultăţi din România, precum şi pe pagina de Facebook UNOPA; de asemenea, persoanele interesate pot urmări hashtag-ul #negatHIV pe Facebook, pentru a afla cele mai recente informaţii.

"Nevoia de informare şi educare în privinţa infecţiilor cu transmitere sexuală, mai ales în privinţa HIV, rămâne o realitate, nu numai ca incidenţă la nivel naţional. E nevoie ca tinerii din România să fie informaţi. Am găsit la FJSC deschiderea pentru acest subiect important şi alături de Mylan România, partenerul nostru, şi de dl Prof. Dr. Streinu Cercel, construim o platformă de informare cu informaţii utile şi verificate, pe care încercăm să le livrăm direct către studenţi", a declarat Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA.

"Mylan este unul dintre principalii producători de tratamente antiretrovirale pentru tratarea HIV, însă misiunea noastră înseamnă mai mult decât asigurarea de tratamente accesibile şi de calitate, pentru a include şi servicii pentru pacienţi şi comunicarea de informaţii relevante către ei. Ne bucurăm să susţinem iniţiativa UNOPA de a oferi informaţii actuale, de calitate despre prevenţia HIV, ca parte a eforturilor de a creşte nivelul de educare cu privire la sănătate şi de a îmbunătăţi accesul la tratamente", a declarat Adrian Grecu, Country Manager Mylan România. 

"Informarea si diagnosticarea precoce reprezinta capitole importante în prevenţia răspândirii infecţiei cu virusul HIV. Pe lângă tratamente, care devin mai accesibile şi pot oferi o viaţă normală pacienţilor infectaţi cu HIV, apar o serie de inovaţii in domeniul metodelor de testare . Studenţii şi publicul activ trebuie să ştie despre aceste metode, despre importanţa testării şi autotestării, şi despre beneficiile aduse sistemului public de sănătate în această direcţie", a spus Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel. 

"Există numeroase subiecte care nu numai că nu fac breaking news, dar nici măcar nu apar în mass media. De ce este presa atât de reticentă în a acoperi subiecte legate de realităţi considerate "jenante"? Ne propunem să lansăm o serie de dezbateri găzduite de FJSC sub egida "Subiecte tabu" ... în mass media, în relaţiile publice si publicitate, în comunicarea politică etc. Vrem să dezbatem motivele pentru care presa ocoleşte aceste subiecte, strategiile de comunicare publică prin care soluţiile (precum testarea individuală, care elimină inhibiţiile legate de expunerea îngrijorărilor legate de o anumită, posibilă, boală stigmatizată de imaginarul social într-un cabinet medical), tehnicile de advertising la care se poate recurge, rolul infomativ sau dez-informativ al social media etc. Ne dorim să avem alături de noi nu numai studenţi, ci şi jurnalişti, comunicatori şi advertiseri, blogeri şi alte celebrităţi din online, specialişti din medicină, psihologie, sociologie şamd.", a spus Prof univ dr Mihai Coman, Decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti, gazda întâlnirii.

În aceeaşi direcţie, Mylan, în parteneriat cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş, a derulat anul trecut o campanie educaţională pentru testarea HIV şi depistarea virusului încă din faza incipientă, cu titlul "Esti NegatHIV? Testează-te şi fii sigur!". 

Tag-uri Institutii: