Publicat: 15 Octombrie, 2019 - 20:02
Share

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat la deschiderea seminarului internaţional dedicat combaterii negării şi distorsionării genocidului romilor organizat de Auschwitz Institute for Peace and Reconciliation (AIPR) şi International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

În intervenţia sa, oficialul român a subliniat relevanţa demersurilor ce vizează combaterea negării şi distorsionării genocidului romilor din perspectivă regională, având în vedere paleta largă de participanţi din statele Europei de Sud-Est.

De asemenea, secretarul de stat Dan Neculăescu s-a referit la proiectele comune organizate de MAE împreună cu AIPR în domeniul prevenirii genocidului şi atrocităţilor în masă. În context, a amintit că, în baza lecţiilor învăţate pe durata exercitării mandatului Preşedinţiei române a IHRA în 2016, începând cu 2017 au fost organizate o serie de evenimente dedicate pregătirii magistraţilor, funcţionarilor publici şi reprezentanţilor mediului academic pe tema prevenirii genocidului şi atrocităţilor în masă.

Angajamentul autorităţilor române în domeniul prevenţiei s-a transpus prin crearea în octombrie 2018 a Reţelei Naţionale pentru prevenirea genocidului şi cercetarea multidisciplinare a gropilor comune, al cărei Punct Focal este asigurat de Ministerul Public. În septembrie 2019, Ministerul Afacerilor Externe a susţinut organizarea a două seminarii la Iaşi şi Cluj Napoca, ca expresie a angajamentului asumat în plan internaţional cu privire la componenta de prevenţie şi a continuării programelor de formare a resurselor umane în acest domeniu specializat.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a amintit că, în perioada următoare, Ministerul Afacerilor Externe organizează, la Bucureşti, împreună cu AIPR şi Fundaţia Stanley, o întâlnire a statelor din regiunea Europei de Sud-Est pentru a avea un schimb amplu de vederi pe tema lansării unei reţele mediteraneene privind prevenirea atrocităţilor în masă.

În perioada 15-18 octombrie 2019, Auschwitz Institute for Peace and Reconciliation şi International Holocaust Remembrance Alliance organizează la Bucureşti un seminar internaţional dedicat combaterii negării şi distorsionării genocidului romilor.

Auschwitz Institute for Peace and Reconciliation (AIPR) este o organizaţie neguvernamentală care sprijină statele prin oferire de sprijin în domeniul educaţiei, elaborării de politici şi oferire de training în domeniul prevenirii atrocităţilor în masă. AIPR are birouri la New York, Buenos Aires, Kampala, Auschwitz şi va deschide o filială la Bucureşti.

România a deţinut în 2016 Preşedinţia română a International Holocaust Remembrance Alliance, devenind unul din actorii europeni care susţin, în mod constant şi concret, proiectele care privesc cercetarea, educaţia şi memoria Holocaustului. Pe durata mandatului Preşedinţiei române a IHRA, în mai 2016, s-a adoptat definiţia de lucru a antisemitismului.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: