Publicat: 2 Octombrie, 2015 - 09:03
Share

Vineri, 2 octombrie 2015, ora 9:30, în Aula Academiei Române va avea loc deschiderea oficială a Seminarului Internațional 'Penser l'Europe', ediția a XIV-a, organizat de Academia Română și Fundația Națională pentru Știință și Artă a Academiei Române.

Ședința de deschidere este onorată de prezența acad. Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române, Sergiu Nistor, consilier al Președintelui României, Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii, E.S. François Saint-Paul, ambasadorul Franței la București, prof. Thierry de Montbrial, fondator și președinte al Institutului Francez de Relații Internaționale, acad. Jaime Gil Aluja, Președinte al Academiei Regale de Științe Economice și Financiare din Barcelona, acad. Jacques de Decker, Secretar permanent al Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia, acad. Eugen Simion, Președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă, care vor rosti scurte alocuțiuni.

Aflat la cea de-a XIV-a ediție, Seminarul abordează, așa cum a procedat cu consecvență timp de 14 ani, probleme nevralgice ridicate de construcția noii Europe unite. Dezbaterile din acest an își propun ca temă centrală capacitatea științei de a contribui la definirea identitară a Europei. Desfășurat sub titlul 'Este știința o dimensiune a identității europene?', seminarul reunește peste 40 de reprezentanți ai elitei culturale și științifice europene, din Franța, Belgia, Spania, Italia, Austria, Grecia, Serbia și România, dar și din Algeria și Israel.

Lucrările seminarului se vor desfășura pe durata a două zile, 2 și 3 octombrie 2015, în patru sesiuni tematice: 'Europa culturii. Știință, învățământ, cercetare, șanse egale', 'Cultura științifică în Europa noastră', 'Identitate europeană — știință universală', 'Poate salva știința identitatea europeană?' Alocuțiunile și intervențiile din cadrul dezbaterilor vor fi tipărite în volumul 'Penser l'Europe — 2015'.

Vineri, 2 octombrie 2015, ora 19.30, la finele primei zile de dezbateri, prof. Thierry de Montbrial își va prezenta cartea 'La pensee et l'action'. Evenimentul va avea loc în Aula Bibliotecii Central-Universitare din București.

Biroul de presă al Academiei Române