Publicat: 13 Februarie, 2017 - 19:00

Senatorii din Comisia juridică au adoptat, luni seară, cu unanimitate de voturi, un raport cu amendamente la proiectul de lege de adoptare a OUG nr. 14/2017 pentru abrogarea OUG nr. 13/2017.

"Au fost două amendamente admise și două respinse. OUG 14 propunem să fie adoptată cu două amendamente provenite de la Comisia pentru constituționalitate în sensul în care, pe rațiuni pur tehnice, de precizare normativă, s-au făcut câteva modificări la text. O modificare la art. 25, alin. 5 și la art. 215 indice 1. E vorba de detalii tehnice, nici nu cred că ar trebui să intrăm foarte mult în amănunt. E vorba de corelarea unor texte normative", a spus președintele Comisiei, social-democratul Șerban Nicolae.

Amendamentul formulat de senatorii Ionuț Sibinescu și George Dircă prevedea punerea în acord a dispoziției articolului 25, alin. 1 din Codul de procedură penală cu decizia Curții Constituționale nr. 586/2016.

"În caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, în baza art. 16, alin. 1, lit. b) teza întâi, lit. e), f) — cu excepția prescripției, i) și j), în caz de încetare a procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile, precum și în cazul prevăzut de art. 486, alin. 2, instanța lasă nesoluționată acțiunea civilă", stabileşte amendamentul.

Al doilea amendament adoptat vizează modificarea art. 215 indice 1, alin. 2 în sensul că "în cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanță, dacă se mențin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depășească 60 de zile; prevederile art. 212, alin. 1 și 3 se aplică în mod corespunzător".