29 septembrie 2022

Senatoarea Nicoleta Pauliuc propune modificarea proiectului de Lege privind căutarea persoanelor dispărute

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Senatoarea Nicoleta Pauliuc propune modificarea proiectului de Lege privind căutarea persoanelor dispărute: „Sistem informatic integrat, care să asigure transmiterea în timp real a informaţiilor între instituţii”

Poliţia Română va trebui să implementeze un sistem informatic integrat care să asigure transmiterea în timp real a informaţiilor şi comunicărilor în cazurile de dispariţie de persoane, potrivit unui amendament propus de preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din camera superioară a Parlamentului, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

Propunerea a fost formulată în cadrul unei dezbateri care a avut loc joi, 21 octombrie 2021, în cadrul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională asupra Proiectului de Lege privind căutarea persoanelor dispărute, aprobat de Guvern la începutul lunii octombrie. La dezbatere au participat, alături de membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Ministerului Public, ai Ministerului Afacerilor Interne precum şi ai STS.

Sistemul informatic integrat va asigura comunicarea în timp real între STS (112), Poliţia Română, Parchet şi Instanţa de Judecată. Crearea acestui sistem va elimina problemele de comunicare sau de altă natură susceptibile să determine tergiversarea demarării procedurilor specifice de căutare a persoanelor dispărute.

Acest sistem urmăreşte două scopuri principale:

* celeritatea transmiterii datelor, a obţinerii autorizaţiilor şi a desfăşurării activităţilor concrete în teren;

* respectarea cerinţelor constituţionale legate de protecţia vieţii private şi prelucrarea datelor cu caracter personal, prin faptul că eventualele măsuri intruzive de căutare a dispăruţilor sunt dispuse de magistraţi.

Implementarea sistemului ar putea reprezenta primul exemplu de digitalizare completă a unei activităţi desfăşurată de mai multe instituţii ale statului.

În urma discuţiilor cu reprezentanţii CSM, Parchetului, STS şi ai MAI senatoarea Nicoleta Pauliuc a mai propus amendarea proiectului prin introducerea unui control parlamentar asupra acestui domeniu, prin care se va institui:

* o supraveghere reală asupra progreselor desfăşurate în acest domeniu de instituţiile abilitate prin această lege;

* un feed-back din partea practicienilor legat de normele juridice adaptate.

Alte amendamente propuse vizează punerea în acord a activităţilor în cazurile de dispariţie de persoane cu importanţa valorilor apărate, respectiv viaţa şi sănătatea cetăţenilor, precum şi o mai bună protecţie a persoanelor vulnerabile, în special copiii şi bătrânii.

Senatul este prima cameră sesizată în cazul proiectului de Lege privind căutarea persoanelor dispărute.

Context

Guvernul a aprobat sâmbătă, 2 octombrie 2021, proiectul de Lege privind căutarea persoanelor dispărute, care a fost transmis Parlamentului României pentru dezbatere în procedură de urgenţă. Senatul este prima cameră sesizată.

Proiectul vizează, în principal, constituirea de structuri specializate în cadrul Poliţiei Române pentru căutarea persoanelor dispărute şi stabileşte obligaţia oricărei unităţi de poliţie de a primi sesizări privind dispariţia unor persoane. De asemenea, unităţile de poliţie se pot sesiza din oficiu cu privire la dispariţia unei persoane în situaţiile în care informaţiile primite nu pot fi înregistrate ca sesizări.

Totodată, se simplifică procedura de declanşare a mecanismului de alertă în cazurile de dispariţie a minorilor. Mai multe detalii, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. (https://www.mai.gov.ro/)