22 septembrie 2021

Senator Ioan Stan: Până în prezent, românii nu au obţinut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

PSD cere prim-ministrului Cîţu să respecte legea şi să prezinte în cel mai scurt timp un raport în care să arate pe ce a cheltuit banii împrumutaţi şi care este programul pentru reducerea datoriei publice. Totodată, prin acest demers, PSD atrage atenţia că nerespectarea acestei prevederi legale reprezintă o infracţiune de abuz în serviciu, care se pedepseşte conform legii penale.

Împrumuturile din luna iunie, împreună cu cele 2,2 miliarde lei împrumutate la începutul lunii iulie de Ministerul Finanţelor Publice au ridicat datoria publică peste nivelul de 49,9% din PIB raportat de Guvern la finalul lunii aprilie. În aceste condiţii, devine aplicabilă prevederea legală de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară, care obligă Guvernul să prezinte „în cel mai scurt timp” un plan de reducere a datoriei. Obligaţia de „justificare a creşterii datoriei” ar fi trebuit îndeplinită de Ministerul Finanţelor încă din momentul în care aceasta a depăşit 45% din PIB.

Până în prezent, românii nu au obţinut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei (aproximativ 50 de miliarde euro!) împrumutate de Cîţu în funcţia de membru al Guvernului. Deşi a pretins tot timpul că împrumuturile vor fi folosite pentru investiţii, premierul Cîţu tocmai a suspendat toate investiţiile prin PNDL pe motiv că s-au epuizat fondurile. Nu există niciun spital, nicio autostradă, niciun sistem de irigaţii şi, în general, niciun un proiect major de infrastructură care să se fi realizat din această sumă uriaşă împrumutată de guvernarea PNL-USRPLUS-UDMR. În plus, în tot acest timp, nivelul de trai al românilor s-a deteriorat pe fondul îngheţării alocaţiilor, pensiilor şi salariilor, în timp ce preţurile la alimente, medicamente şi utilităţi au explodat.

Numai nivelul dobânzilor anuale care trebuie plătite de România pentru împrumuturile delirante ale lui Cîţu este de peste trei ori mai mare decât efortul bugetar anual pentru dublarea alocaţiilor, conform legii adoptate de PSD în legislatura anterioară.

Din păcate aceasta este imaginea dezastrului în care ne afundă guvernarea de dreapta, un dezastru care se adânceşte cu fiecare zi în plus cât timp monstruoasa coaliţie PNL-USRPLUS-UDMR se află la putere.

Senator, Ioan Stan

Comunicat de presă – PSD Suceava