Publicat: 23 Mai, 2017 - 11:55

Senatorii au adoptat, marţi, cu 85 de voturi ”pentru”, 12 abţineri şi 10 voturi ”împotrivă”, Legea salarizării unitare, în forma care a trecut de Comisia de muncă. Legea va fi trimisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Legea salarizării are ca obiectiv corectarea disfuncționalităților din sistem, prin aplicarea principiului "la muncă egală, salarii egale", a declarat, luni, în plenul Senatului, ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu.

"Legea era necesară pentru corectarea disfuncționalităților din sistemul de salarizare. (...) Nu întotdeauna conducătorul instituțiilor are și cel mai mare salariu. Persoana cu aceeași pregătire profesională, vechime sau nivel de studii nu are aceeași remunerație. Funcțiile comune gen contabil, șofer sau IT-ist, care se regăsesc în toate instituțiile, au nivel de salarizare diferit. În baza de jos a piramidei, salariile sunt foarte mici, iar în vârf foarte mari. În acest sens, noua lege prevede următoarele: o diferență între administrația centrală, cea teritorială și locală, cu salariul cel mai mare pentru conducătorul de instituție, corectarea disfuncționalităților salariale pe principiul 'la muncă egală, salarii egale', la care se adaugă vechimea și nivelul studiilor", a explicat ministrul, la dezbaterile asupra proiectului de lege din plenul Senatului.

Vasilescu a reamintit că la Comisia de muncă a fost eliminat articolul referitor la "înghețarea pensiilor speciale, urmând ca o lege separată să stabilească modalitatea de calcul a pensiilor".

Ea a adăugat că "singura modificare de structură s-a făcut la administrația publică locală, ca prim pas al descentralizării financiare și administrative în sensul că se dă o limită minimă — salariul minim pe economie — și una maximă — salariul viceprimarului sau vicepreședintelui de Consiliu județean, al căror coeficient apare în lege".

"Urmează ca salariile să fie stabilite în funcție de nomenclator și ierarhie de către consiliile județene și locale, prin hotărâri de consilii județene și consilii locale. Atenție, nu de primari sau de către președinții de consilii județene, ci de consilii locale și județene! Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor și Comunelor au salutat decizia ca prim pas spre descentralizare și autonomie locală autentică", a explicat Olguța Vasilescu.