20 septembrie 2021

Senatorul Angel Tîlvăr: „Guvernul Cîţu nu acordă nicio atenţie semnalelor de alarmă venite din societate!”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Aflată în declin demografic, România are nevoie urgent de măsuri şi politici active pentru stimularea natalităţii şi creşterea calităţii vieţii copiilor şi a familiilor acestora.

În România fantastică a lui Cîţu, în care „alimentele sunt ieftine şi puterea de cumpărare creşte”, 120.000 de români au fost readuşi anul trecut, din cauza proastei guvernări, în starea de sărăcie extremă.

Sărăcia, coroborată cu numărul mare de naşteri în rândul minorelor, creează efecte sociale evidente, dar uşor de anticipat. Unul din ele este reprezentat de riscul de sănătate publică generat, prin lipsa de acces la medici de specialitate sau la programe de educaţie care să se adreseze mamelor minore. În felul acesta, se pune o presiune suplimentară pe sistemul medical românesc, în special în zonele rurale.

Domnul Cîţu ne spunea cu nonşalanţă luna trecută, în Parlament, că „românii sunt mai fericiţi”! Îl invit pe domnul Cîţu să se aplece asupra raportului „Salvaţi Copiii” care avertizează că România înregistrează aproape un sfert dintre mamele sub 18 ani (23%) din Uniunea Europeană. Peste 18.500 de fete minore au născut în anul 2019 în România, unele dintre ele fiind aflate la a doua, a treia sau chiar a patra naştere. Astfel, unul din zece copii născuţi în 2019 are o mamă care este copil, la rândul ei.

Pandemia Covid-19 a adâncit şi mai mult distanţa dintre populaţia vulnerabilă şi serviciile medicale esenţiale. Accesul la actul medical şi la educaţia pentru prevenţia sanitară au fost profund afectate de transformarea spitalelor în unităţi care au tratat exclusiv bolnavi Covid şi de teama de a merge la spital în spaţii aglomerate cu risc de infectare.

Asta este cu atât mai grav cu cât, şi aşa, multe femei din zonele rurale defavorizate nu sunt luate în evidenţele medicilor pentru monitorizarea adecvată a sarcinii şi, în caz de probleme specifice, recurg de cele mai multe ori la un medic foarte târziu, când starea de sănătate se agravează.

Potrivit „Salvaţi Copiii România”, „Pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul la educaţie şi la servicii medicale, crescând riscul maternal şi adâncind distanţa dintre populaţia vulnerabilă şi serviciile de sănătate esenţiale. Cauzele acestui fenomen sunt variate şi adesea asociate. Cel mai adesea este vorba de distanţa mare faţă de cabinetele medicale, lipsa resurselor pentru a plăti transportul, lipsa de informaţii cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii”.

Lucrurile semnalate ar fi trebuit să producă o reacţie imediată din partea guvernului. Evident că, aflat în campanie pentru alegerile din PNL, premierul acordă atenţie altor probleme. De aceea, poate că ar fi bine ca domnul prim-ministru să aloce mai puţin timp campaniei interne şi să se preocupe mai mult de nevoile românilor, întrucât sărăcia produsă de „guvernul fantastic” va creşte numărul de mame minore pe termen scurt şi mediu, cu efecte ulterioare greu de remediat.

Angel Tîlvăr
Senator PSD de Vrancea