6 decembrie 2021

Senatorul Angel Tîlvăr: Opriţi jaful scumpirilor din energie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Senatorul Angel Tîlvăr: „Opriţi jaful scumpirilor din energie înainte ca sute de mii de copii să se vadă învăţând în frig şi la lumânare!”

Guvernanţii s-au întrecut ieri, de ziua Limbii Române, să umple reţelele de socializare cu definiţii din DEX. Poate nu era rău să posteze şi cuvântul „sărăcie”. Pentru că acesta este cuvântul care defineşte cel mai bine dezastrul instituţional, financiar, administrativ şi, mai ales social, pe care, sub stindardul dreptei, „oamenii noi” din politica românească l-au produs.

Creşterile de preţ ale produselor alimentare, inflaţia, blocarea măririi pensiilor şi a alocaţiilor, intrarea pe piaţă a contractelor concurenţiale la energie au creat premisele unei crize sociale, în care sute de mii de familii aflate în sărăcie, adică fără mijloacele materiale necesare existenţei, vor ajunge în sărăcie lucie, sau, altfel spus, în sărăcie totală.

Din analizele specialiştilor făcute asupra preţurilor din noile abonamente lansate de furnizorii de energie, scumpirile cu care s-ar putea confrunta populaţia sunt şi de 80% faţă de anul trecut. Cu cât au crescut guvernanţii salariile, pensiile şi alocaţiile? Practic, cu nimic!

În loc să aplice soluţii şi să acţioneze pentru protejarea oamenilor, cu un tupeu demn de filme cu mafioţi, ministrul energiei afirmă că domnia sa nu a văzut creşteri de preţuri la energie, iar cel ce-ar trebui să se ridice la înălţimea funcţiei de prim-ministru sfidează bunul simţ, ridică din umeri şi spune că „soluţia nu poate veni de la mine”.

Dar de la cine să vină soluţia domnule prim-ministru al României? Aşteptaţi să vină soluţia de la necăjiţii cu salariul minim, care, având „şansa” de a o privi în ochi pe ministrul muncii, sunt îndemnaţi să muncească 16 ore pe zi pentru a îşi putea plăti facturile, şi eventual, pentru a îşi putea asigura şi alimentele pentru familii?

Nu domnilor şi doamnelor! Soluţiile la probleme create de voi trebuie să vină de la voi. Aveţi obligaţia instituţională şi morală să faceţi bine pentru oameni. Trebuie să aplicaţi urgent prevederile din legea concurenţei care dau statului dreptul să intervină pentru a pune sub control dezmăţul scumpirilor precum şi măsuri de protecţie a celor mai vulnerabili consumatori. Pentru că din cauza incompetenţei voastre românii plătesc cel mai mare preţ din Uniunea Europeană pentru electricitatea consumată în banda DC, la paritatea puterii de cumpărare.

În loc să duceţi politica creşterii nivelului de trai, duceţi politica înrobirii şi sărăciei. Toate datele arată fără echivoc că veniturile nu ţin pasul cu nevoile oamenilor şi, zi de zi, se adânceşte tot mai mult hăul care s-a creat între viaţa românilor şi o viaţă decentă.

Calculul este simplu, realitatea este tragică:

Salariul minim pe economie este 1.386 lei.

Alocaţia pentru copii este 214 lei.

O familie compusă din doi copii minori şi doi adulţi, încadraţi cu salariul minim pe economie, are un venit lunar de 3.200 de lei. Asta înseamnă că o astfel de familie, pentru a nu acumula datorii, poate cheltui, pe lună, suma de 800 de lei pe persoană. Suma este cu 1.028 de lei mai mică decât cheltuielile medii ale populaţiei din România în trimestrul I al anului 2021, potrivit unui comunicat din 9 iulie 2021 al Institutului Naţional de Statistică, unde se constată valoarea cheltuielilor totale ale populaţiei, în medie de „1.828 lei pe persoană”.

Dar media se calculează ţinând seama şi de veniturile celor care câştigă mult şi foarte mult. Dar oamenii săraci nu trăiesc „în medie”, ci în sărăcie.

Ieşiţi, aşadar, din caruselul incompetenţei şi al proastei guvernări. Ancoraţi-vă în realitatea cruntă în care trăiesc sute de mii de familii şi acţionaţi pentru bunăstarea lor. Interveniţi în piaţa de energie, pentru că legea vă permite, înainte ca restanţele la gaze şi la curent să fie plătite din credite bancare, înainte ca sute de mii de familii să se debranşeze.

Opriţi jaful scumpirilor din energie înainte ca sute de mii de copii să se vadă învăţând în frig şi la lumânare!

Angel TÎLVĂR
SENATOR PSD DE VRANCEA