29 noiembrie 2021

Senatorul Ioan Stan: Liberalizarea preţului energiei electrice se dovedeşte a fi dezastruoasă pentru sute de mii de români

Lighting decor macro

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Liberalizarea preţului energiei electrice se dovedeşte a fi dezastruoasă pentru sute de mii de români, guvernarea PNL-USRPLUS-UDMR dovedind din nou că nu este capabilă să găsească soluţii privind problemele stringente ale românilor.

Din această cauză, peste 209.000 de gospodării riscă să fie deconectate de la reţeaua electrică şi în jur de jumătate de milion de români, în secolul XXI, se vor întoarce la lumânare şi opaiţ. Şi nu e vorba despre rău platnici, ci despre un fenomen social grav, rezultat al faptului că oamenii pur şi simplu nu mai au bani să achite facturile din ce în ce mai mari ale utilităţilor.

Creşterea acestor facturi, împreună cu majorarea preţurilor la produsele alimentare, combustibili, materiale de construcţii, îngheţarea salariilor, a pensiilor şi nerespectarea legii alocaţiilor au condus spre acest rezultat care întoarce România cu sute de ani în urmă. Din cauza acestui cumul de factori, caracteristic guvernării Cîţu, sute de mii de români se află în imposibilitatea de a-şi achita factura la energia electrică, ori aşa ceva ar trebui să fie de neconceput în România anului 2021.

Având în vedere acest fapt, PSD cere convocarea de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii consumatorului vulnerabil, condamnând totodată iresponsabilitatea guvernării actuale care în loc să ia decizii prin care să rezolve această situaţie extrem de gravă, este preocupată mai degrabă de campanii electorale interne şi de folosirea resurselor statului în interes de partid.

Dacă coaliţia PNL-USRPLUS-UDMR ar fi manifestat o minimă responsabilitate faţă de această problemă, ar fi luat măsuri de protejarea şi sprijinirea consumatorilor vulnerabili, simultan cu abrogarea posibilităţii de deconectare a acestora de la utilităţi. Iar culmea tupeului acestei coaliţii de guvernare constă în faptul că deşi cunoaşte această realitate, abia peste un an, în septembrie 2022, susţine că ar urma să fie aplicate măsuri concrete pentru susţinerea consumatorului vulnerabil. Or românii care se află în imposibilitatea de achitare a facturii de energie electrică au nevoie de soluţii acum. Nu mâine, nu peste un an.

Senator, Ioan Stan