Publicat: 17 Aprilie, 2014 - 10:01
Share

Senatorul PSD Alexandru Mazăre s-a prezentat, joi, la DNA, fiind citat pentru a-i fi prezentate învinuirile în dosarul în care este cercetat şi fratele său, Radu Mazăre.

Alexandru Mazăre a declarat că nu vrea să dea informaţii presei din dosar.
"Nu doresc să fac alte comentarii, pentru că este o procedură judiciară în curs. După cum bine ştiţi, Codul de procedură penală s-a modificat, astfel că noi ne abţinem să facem declaraţii, în schimb de la DNA apar de cele mai multe ori stenograme, ceea ce mie mi se pare cu totul anormal. Repet, refuz să mai joc rolul în această telenovelă numită telejustiţie", a mai spus Alexandru Mazăre.
Radu Mazăre, fratele senatorului Alexandru Mazăre, este cercetat într-un dosar în care este acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, pentru a-l ajuta pe primul să câştige contractul pentru construirea locuinţelor sociale din campusul constănțean „Henri Coandă”.

Potrivit rechizitorului procurorilor DNA, o parte din banii virați de Morgenstern au ajuns și în contul lui Alexandru Mazăre.

Prezentăm comunicatul de presă al DNA pe acest subiect:
"În completarea comunicatelor nr. 414, 420 din 08 aprilie 2014 și 458 din 16 aprilie 2014, referitoare la inculpatul MAZĂRE RADU ȘTEFAN, primar al mun. Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

La datele de 07 aprilie 2014, respectiv 15 aprilie 2014, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de MAZĂRE ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- complicitate la luare de mită; 
- fals în declarații. 

Din ordonanțele privind efectuarea în continuare a urmăririi penale, întocmite de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora: 

În declarația de avere formulată, la data de 29 mai 2012, Mazăre Alexandru nu a menționat contul personal, deschis la o unitate bancară din Israel. 
În acest cont, a fost virată, de către o societate comercială, la datele de 13 septembrie 2011 și 06 decembrie 2011, suma totală 80.000 euro. 
Această sumă de bani reprezenta o parte din banii primiți, cu titlu de mită, de către fratele său, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în schimbul efectuării de către acesta, de demersuri atât în cadrul atribuțiilor de serviciu, cât și în afara lor, în vederea câștigării licitației organizate de RAEDPP Constanța, pentru construirea de locuințe modulare în cadrul Campusului social Henri Coandă.

La data de 17 aprilie 2014, suspectului MAZĂRE ALEXANDRU, i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".