Publicat: 30 Mai, 2014 - 14:27
Share

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus efectuarea urmăririi penale față de LAZĂR SORIN CONSTANTIN, senator în Parlamentul României, fost primar al comunei Strunga, jud. Iaşi, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

- abuz in serviciu, daca funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in formă continuată (2 acte materiale); 
- abuz in serviciu, daca funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in formă continuată (12 acte materiale); 
- abuz in serviciu, daca funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in formă continuată ; 

Prezentăm comunicatul de presă al DNA pe acest subiect:
"În cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008-2009 suspectul LAZĂR SORIN CONSTANTIN, în calitate de primar și ordonator principal de credite, fără existenta unui angajament legal, a dispus în 2 rânduri, aprobarea fără nici o bază legală, a plății următoarelor sume de bani:
- suma de 10.160 lei, cu titlul de „onorariu participare la licitație” către trei persoane; 
- suma de 16.550 lei, către alte trei persoane, reprezentând „plată lunară zilieri” (12 rate). 

De asemenea, în aceeași perioadă a mai aprobat, tot nelegal premii anuale, în cuantum de 2.638 lei pentru sine și 2.291 lei pentru viceprimarul comunei, sume achitate la data de 14.01.2009.
Prin aceste acțiuni suspectul LAZĂR SORIN CONSTANTIN a provocat pagubă patrimonială in cuantum de 31.639 lei, unității administrativ – teritoriale, Comuna Strunga.

La data de 30 mai 2014, suspectului LAZĂR SORIN CONSTANTIN i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".