4 octombrie 2022

Senatorul Viorel Badea: Deşi jurist de profesie, activitatea lui Ioan Onisei a fost nemijlocit şi irevocabil legată de lumea culturii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Senatorul Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media, la trecerea în eternitate a lui Ioan Onisei, directorul general al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti

„Cu imensă tristeţe am primit astăzi vestea trecerii fulgerătoare în eternitate a lui Ioan Onisei, directorul general interimar al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti”, a declarat senatorul Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media.

„Deşi jurist de profesie, activitatea lui Ioan Onisei a fost nemijlocit şi irevocabil legată de lumea culturii, pe diverse planuri şi îndeplinind înalte funcţii în instituţii ale statului dedicate păstrării şi sporirii patrimoniului cultural al României. A fost secretar de stat în Ministerul Culturii, în două mandate (1997-1998 şi 2005-2007), deputat, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor (2000-2004), membru şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (2007-2012), director general adjunct al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti (din 2014) şi, după dispariţia marelui actor şi manager cultural care a fost Ion Caramitru, director general interimar al TNB.

A participat, în calitate de coiniţiator, la elaborarea unor legi fundamentale din domeniul culturii şi mass-media: legea privind organizarea şi funcţionarea AGERPRES, legea audiovizualului, legea bibliotecilor, legea cinematografiei, legea muzeelor şi colecţiilor, legea culturii scrise, legea aşezămintelor culturale, legea privind liberul acces la informaţiile de interes public. Când nu a mai deţinut funcţii de demnitate publică şi-a pus toată priceperea şi experienţa în slujba celor cu drept de iniţiativă legislativă, în efortul susţinut de a îmbunătăţi continuu corpusul de legi şi alte reglementări din domeniul culturii şi artei.

În ultima sa calitate, cea de „mână dreaptă” a managerului Teatrului Naţional Bucureşti, a participat, cu suflet şi profesionalism, la consolidarea prestigiului acestei instituţii emblematice a culturii române.

Dar, dincolo de toate acestea, Ioan Onisei a fost un mare iubitor de cultură. Cei care l-au cunoscut l-au văzut adesea în postura de spectator anonim în săli de teatru sau de spectacol şi au putut împărtăşi cu el bucurii izvorâte din lectura cărţilor. Deci nu demnităţile şi funcţiile vremelnice l-au apropiat pe Ioan Onisei de cultură, ci însăşi dragostea cu care a îmbrăţişat, toată viaţa, frumosul şi spiritualitatea.

În numele colegilor mei din Comisia pentru cultură şi media a Senatului, transmit compasiunea noastră familiei, precum şi tuturor celor care l-au iubit şi care s-au bucurat de prietenia lui Ioan Onisei.

Fie ca amintirea sa să fie veşnică, iar Dumnezeu să-i odihnească sufletul nobil!” a conchis preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senat.