25 septembrie 2022

Senatul a adoptat proiectul de lege care va da României primul Plan Naţional de Combatere a Cancerului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Senatul a adoptat săptămâna aceasta proiectul de lege care va da României primul Plan Naţional de Combatere a Cancerului, a anunţat profesorul şi deputatul Patriciu Achimaş Cadariu, cel care a coordonat echipa de experţi care a elaborat documentul strategic.

Toţi cei 115 senatori prezenţi au votat „pentru” iar proiectul merge la Camera Deputaţilor care este cameră decizională în acest caz.
Chirurgul clujean de la Institutul Oncologic din Cluj a spus că planul se axează pe cinci localizări ale tumorilor solide: cancerul colorectal, mamar, de col uterin, bronho pulmonar şi de prostată.

Odată ce va fi adoptat, o bună implementare a Planului ar însemna reducerea cu 15 la sută a mortalităţii cauzate de cancer, o ţintă care va cere „un efort considerabil”, apreciază deputatul.

Pe scurt, a spus prof. univ. dr. Patriciu Achimaş Cadariu, „strategia prevede prevenirea acelor cancere care pot fi prevenite, începerea cât mai rapidă a tratamentului în cazurile diagnosticate şi asigurarea unei calităţi a vieţii cât mai bună a pacientelor şi pacienţilor”.

Birou Parlamentar
Patriciu Achimaş-Cadariu

Sursa foto Facebook Patriciu Achimaş-Cadariu