8 august 2022

Senatul României: Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului va deveni lege

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un grup de parlamentari din mai multe partide politice a iniţiat un proiect de act normativ care urmează să transpună în legislaţia românească Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului – document strategic de interes naţional prezentat la sfârşitul lunii ianuarie 2022, elaborat, sub auspiciile administraţiei Prezidenţiale, de medici renumiţi, experţi în politici publice şi cu implicarea societăţii civile şi a asociaţiilor reprezentative de bolnavi oncologici.

Proiectul legislativ se bucură de o susţinere largă în interiorul arcului majorităţii parlamentare. Iniţiatorii actului normativ sunt: senator Nicoleta Pauliuc (supravieţuitoare a unui diagnostic de cancer pancreatic), deputat dr. Nelu Tătaru, deputat prof univ. dr. Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, senator prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, senator dr. Attila Laszlo, senator Laura-Iuliana Scântei.

Există trei tipuri majore de obiective sectoriale pe care Strategia anti-cancer trebuie să le îndeplinească.

1) Prevenirea cancerului prin: realizarea Strategiei naţionale de promovare a conceptelor de prevenţie a bolilor cronice netransmibile (NCDs); realizarea unei reţele interconectate la nivel naţional şi sistemele de conectare în reţea ale Uniunii Europene; măsurarea factorilor de risc asociaţi cu apariţia cancerului; medicina personalizată.

2) Diagnosticarea timpurie şi eficientă a cancerului prin: realizarea unui traseu standardizat pentru pacientul oncologic; utilizarea medicinii personalitzate pentru prevenirea, screening-ul, diagnosticarea şi tratamentul cancerului; introducerea testării imunohistochimice şi genetice; realizarea unui registru national de cancer functional, cu subregistre pentru toate localizările precum şi implementarea dosarului electronic al pacientului, în acord cu spaţiul european de date medicale.

3) Îmbunătăţirea tratamentului prin: introducerea terapiilor inovative; actualizarea periodică a ghidurilor de practică medicală şi a protocoalelor terapeutice; tumor board; medicina personalizată.

Potrivit propunerii legislative, Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea cancerului. Totodată, îndeplinirea tuturor obiectivelor şi a măsurilor cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului constituie o obligaţie a tuturor autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a tuturor persoanelor fizice şi juridice.

Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se va finanţa în principal de către Ministerul Sănătăţii de la bugetul de stat, cu un buget anual minim stabilit prin lege începând cu anul 2023.

Comunicat de presă – Senatul României

Sursa foto Pixabay