Publicat: 28 Septembrie, 2015 - 18:25

Conducerea Senatului a decis luni, de principiu, înfiinţarea unei Comisii pentru constituţionalitate şi libertăţi civile care va avea ca scop punerea de acord a legilor cu deciziile CC. Comisia va reprezenta Senatul la CC.

Biroul permanent al Senatului a hotărât luni trimiterea către Comisia pentru regulament a unui proiect care prevede înfiinţarea Comisiei pentru constituţionalitate şi libertăţi civile.

Comisia juridică a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adreseze Biroului permanent propunere de a înainta Comisiei pentru regulament proiectul privind completarea articolului 66, alin. (2) din Regulamentul Senatului, în sensul introducerii, după punctul I "Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi şi validări", un nou punct, pct. I1 "Comisia pentru constituţionalitate şi libertăţi civile".

Comisia pentru constituţionalitate şi libertăţi civile va elabora avizele de stabilire a competenţelor privind adoptarea anumitor proiecte de lege şi propuneri legislative cu care a fost sesizat Senatul.

De asemnea, în cazurile de neconstituţionalitate constatate de Curtea Constituţională, Comisia elaborează un raport, reexaminând prevederile respective pentru punerea lor în acord cu decizia CCR.

Totodată, Comisia pentru neconstituţionalitate şi libertăţi civile se va pronunţa asupra conflictelor de competenţă între Camerele Parlamentului.