30 iunie 2022

Seniorii invitaţi să devină voluntari pentru copiii din comunitate, la centre sociale din Blaj, Boţinda, Buziaş şi Bucureşti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Programul naţional Generaţii ajunge acum în noi comunităţi, în cadrul a patru centre sociale din judeţele Alba, Cluj, Timiş şi în Bucureşti. Seniorii sunt invitaţi să se alăture centrelor sociale de tip şcoală după şcoală pentru a oferi sprijin la teme sau alte activităţi educaţionale copiilor din comunitate. În perioada 29 aprilie – 06 mai, centrele organizează Ziua Porţilor Deschise, cu scopul de a coopta voluntari din rândul persoanelor vârstnice.

Lansarea proiectului Generaţii în centre sociale din Bonţida, Blaj, Buziaş şi Bucureşti

Patru organizaţii sunt acum parte din comunitatea Centrelor Generaţii, fiind susţinute de Fundaţia Regală Margareta a României, cu sprijinul Fundaţiei Bosch România. Acestea vor beneficia de resurse şi cunoştinţe pentru a implementa educaţia intergeneraţională în cadrul centrelor sociale din comunitate, creând un spaţiu în care copiii şi seniorii au oportunitatea să colaboreze şi să devină o resursă unii pentru ceilalţi. Valorificând experienţa, profesia, pasiunea sau talentul personal, 45 de seniori vor fi cooptaţi pentru a se implica în activităţi educaţionale, vocaţionale sau de socializare în sprijinul a 120 de copii din medii defavorizate.

Cele patru organizaţii care s-au alăturat proiectului Generaţii sunt:
– Bonţida, jud. Cluj – Fundaţia Creştină Diakonia, Centrul de zi pentru copii din familii în dificultate
– Blaj, jud. Alba – Asociaţia Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj, Centrul de zi pentru copii
– Buziaş, jud. Timiş – Asociaţia Stern der Hoffnung Rumanien, Centrul de Zi Stern der Hoffnung
– Bucureşti, sector 2 – Fundaţia Sfântul Dimitrie, Centrul pentru Educaţie şi Sprijin Comunitar

Seniorii sunt invitaţi la Ziua Porţilor Deschise, în perioada 29 aprilie – 06 mai

Seniorii din comunitatea centrelor sociale din Boţinda, Blaj, Buziaş şi Bucureşti sunt invitaţi să cunoască cadrul de desfăşurare al activităţilor intergeneraţionale, personalul şi copiii care fac parte din proiectul social, să afle informaţii despre modalităţile de implicare şi să se înscrie ca voluntari. Pentru cei interesaţi, în fiecare localitate se organizează Ziua Porţilor Deschise, în perioada 29 aprilie – 06 mai.

Seniorii care doresc să devină voluntari trebuie să aibă o atitudine pozitivă, disponibilitatea de a lucra cu copiii şi de a transmite din experienţa sau abilităţile lor, implicându-se fie în pregătirea temelor şcolare, fie în organizarea unor cluburi şi ateliere educative sau vocaţionale, ce se desfăşoară în cadrul centrelor sau chiar şi online.

Programul naţional Generaţii al Fundaţiei Regale Margareta a României

Ca o soluţie la problema abandonului şcolar şi a îmbătrânirii accelerate a populaţiei, Fundaţia Regală Margareta a României a dezvoltat, începând din anul 2015, o reţea de centre sociale care se bazează pe colaborarea între generaţii, pe schimbul reciproc de valori şi experienţe, pe nevoia tinerilor şi a copiilor de modele pozitive şi pe dorinţa seniorilor de a se menţine activi după pensionare.

La Centrele Generaţii, copiii din comunitate beneficiază de sprijin pentru şcoală, o masă caldă, consiliere socială şi psihologică, dar şi de o diversitate de activităţi intergeneraţionale cu specific educativ sau vocaţional. La rândul lor, persoanele vârstnice au oportunitatea de a-şi asuma un rol nou după pensionare, desfăşurând o activitate de valoare pentru ei, pentru copiii defavorizaţi şi pentru comunitate.

Colaborarea dintre copiii şi voluntarii seniori la Centrele Generaţii determină un progres vizibil în dezvoltarea şcolară şi personală a copiilor, iar pentru seniori aduce sentimentul de utilitate şi valorizare. Prin sesiunile de pregătire individuală, rezultatele şcolare ale copiilor se îmbunătăţesc, stima de sine creşte, ajutându-i să devină mai încrezători şi mai responsabili. Prin participarea la cluburi şi atelierele practice, copiii capătă şi îşi dezvoltă anumite abilităţi practice şi descoperă diferite pasiuni.

Informaţii despre voluntariat pentru seniori
Seniorii interesaţi de voluntariat în cadrul Centrelor Generaţii din ţară pot afla mai multe detalii la Telefonul Vârstnicului 0800-460-001, linie gratuită şi confidenţială de consiliere socială pentru vârstnicii din România, sau se pot înscrie prin completarea formularului on-line de pe website-ul https://intergenerational.ro/implica-te/.