Publicat: 4 Aprilie, 2020 - 15:47
Share
Ana Brnabic

Șase mari aeronave cargo au ajuns vineri, 3 aprilie la Belgrad cu o parte din ajutorul Rusiei pentru tara prietena, Serbia, constand în echipamente și experți, pentru a face față răspândirii pandemiei Covid-19 în aceasta țară. Aeronavele Iliusin IL-76 MD au început să aterizeze pe aeroportul militar din localitatea Batajnica, de la periferia Capitalei, de la ora 14:35, ora locală. In primul avion s-a aflat, potrivit presei locale, generalul maior Mikhail Chernishov, care a fost primit de prim ministrul sârb, Ana Brnabic.

În cadrul ceremoniei solemne, tineri îmbrăcati în costume naționale le-au oferit oaspetilor pâine și sare, Șefa guvernului de la Belgrad exprimand recunoștința autorităților sârbe pentru acest ajutor, pe care ea l-a considerat esențial, venit la foarte scurt timp după apelul telefonic de miercuri al Președintelui Republicii Serbia, Aleksandar Vucic, adresat omologului său rus, Vladimir Putin. După ceremonie, a început imediat descărcarea echipamentelor, la aproximativ o oră, alte cinci aeronave au continuat sa soseasca, restul de cinci vor ajunge sambata, 4 aprilie.

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Apărării de la Belgrad mediilor locale, din Rusia au sosit echipamente medicale destinate sa ajute tara în prevenirea, și eliminarea epidemiei de virus SARS-CoV-2 ce urmeaza sa fie distribuite în toată țara. Potrivit sursei, pe cele 11 zboruri, vor sosi șase autovehicule speciale pentru a dezinfecta instalațiile spitalicesti, clădirile și drumurile, o cantitate mare de echipamente medicale, tehnică și mijloacele de protecție necesare în Serbia pentru tratarea persoanelor infectate și pentru a lupta împotriva răspândirii virusului. Experții ruși sunt împărțiți în opt echipe medicale, fiecare cu medici specialisti în medicină generală, epidemiologi, anestezisti și un traducător.

 

Restul personalului este format din experți și specialiști în domeniul apărării nucleare, radiologice, biologice și chimice. La scurt timp după sosirea lor, Ministrul sarb al Apărării, Aleksandar Vulin, însoțit de șeful Statului Major General, generalul Milan Mojsilovic și alți colaboratori, s-a întâlnit cu generalul Mikhail Chernishov, in vederea coordonarii primelor acțiuni comune și pentru a  începe, astfel,  misiunea umanitară, care a debutat cu dezinfectarea spitalului din orașul Cuprija, la 152 de kilometri sud-est de Belgrad.

Ciprian Pop

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: