8 octombrie 2022

Serbia va cere o explicație de la UE după declarațiile Kosovo despre „dorința de a se uni cu Albania”

Serbia -Kosovo
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Serbia va cere explicații de la toate instituțiile și guvernele europene  în legătură cu declarațiile prim-ministrului nerecunoscut kosovar, Albin Kurti, cu privire la dorința de a se uni cu Albania. Acest lucru a fost anunțat miercuri în discursul său adresat națiunii de către președintele sârb, Aleksandar Vucic.

„Voi trimite scrisori tuturor șefilor de stat cu o cerere de a explica modul în care Albin Kurti vorbește direct despre dorința de a uni Kosovo și Albania, dar nimeni, nici o instanță politică din Europa nu a răspuns. Nici măcar de la Comisia Europeană, nimeni din Parlamentul European, nimeni dintre miniștrii de externe nu a răspuns. Este simplu: ați reacționa la fel dacă altcineva ar vrea să se unească, de ce albanezilor le este permis totul, dar sârbilor totul le este interzis? Vom cere explicații de la toate instituțiile și guvernele europene”, a spus Vucic.

„Consider că este important să vorbim pe toate subiectele. Important este să creăm măcar un minim de încredere pentru ca situaţiile care au fost acum o lună să nu se repete”, a spus preşedintele de la Belgrad.

Situația din Kosovo și Metohija a escaladat brusc de două ori în toamnă din cauza acțiunilor agresive ale autorităților de la Pristina, care au folosit forțele speciale ale poliției formațiunii nerecunoscute. În urma ultimei exacerbări, câteva zeci de sârbi au fost răniți, unul a fost grav rănit.

După cum a declarat la 15 octombrie, Reprezentantul Permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, la o reuniune a Consiliului de Securitate al Organizației Mondiale, situația din regiunile de nord ale provinciei autonome Kosovo s-a deteriorat considerabil în ultima lună și provoacă îngrijorare serioasă.

Ciprian Pop