Publicat: 14 Octombrie, 2019 - 16:50

Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a anunţat că serele exotice din parcul Drumul Taberei urmează să fie deschise pentru public până la sfârşitul acestei luni, intrarea în fiecare din cele şapte pavilioane din circuit fiind GRATUITĂ. Serele au fost incluse în proiectul de amenajare peisagistică şi urbanistică a parcului Drumul Taberei, demarat în mandatul primarului Cristian Poteraş în anul 2012, şi au fost finalizate în prezent de edilul Mutu. Serele sunt dotate cu mii de plante, unele din acestea unicat în ţara noastră. 

"Serele din parcul Drumul Taberei vor fi deschise peste două săptămâni. Aici, la preluarea mandatului, am găsit un proiect care era pe moarte, pur şi simplu, cu banii traşi de la Uniunea Euroepană, care din păcate nu a fost gestionat corect. În 2018 am decis, pentru că riscam să pierdem fondurile europene, să îmi mut biroul în parcul Drumul Taberei şi, în opt luni de zile, am finalizat lucrările. Iniţial, în proiect, au fost prevăzute plante pentru o singură seră. Nu poţi să ai şapte sere cu o capacitate enormă de preluare de plante şi să prinzi în proiect plante pentru o singură seră. A trebuit să suplimentăm şi să adaptăm la capacitatea reală", a explicat primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, de ce serele au fost finalizate mai târziu decât parcul Drumul Taberei. 

Serele exotice, organizate sub formă de circuit pe şapte pavilioane

Serele din parcul Drumul Taberei se desfăşoară pe şapte pavilioane, cu climat specific pentru fiecare, organizate astfel: climat tropical, climat mediteranean, deşert cactuşi, plante suculente, zona de palimariu şi o zonă ecuatorială. 

"Intenţia noastră a fost, în primul rând, să finalizăm acest proiect finanţat din fonduri europene şi în al doilea rând, la fel de important, să le oferim bucureştenilor un loc unde să viziteze, inclusiv în sezonul rece, o zonă înverzită, cu plante exotice, cu plante unicat în România. Accesul în aceste sere se va face GRATUIT, doar însoţiţi de ghizi care să explice ce se găseşte în aceste sere", a menţionat edilul care a precizat că, în cadrul serelor din parcul Drumul Taberei, vizitatorii vor putea admira şi singurul exemplar de jurassic tree din România. 

Variantă eco pentru întreţinerea serelor exotice

De asemenea, serele exotice din parcul Drumul Taberei vor genera costuri minime de întreţinere, după cum susţin autorităţile, având în vedere faptul că soluţia folosită pentru sistemul de încălzire/răcire este ecologic.  

"Soluţia de climatizare iniţială era, pur şi simplu, pe energie electrică şi presupunea un cost lunar enorm pentru consumul de energie. Şi atunci am optat pentru o variantă ecologică, o variantă verde, climatizare prin sistemele geotermale, care sunt la mare modă în toată lumea civilizată şi asta am făcut. Am aplicat o măsură modernă astfel încât costurile de întreţinere, pe partea de consumuri energetice, să fie cât mai reduse", a explicat primarul Gabriel Mutu, în cadrul unei vizite de lucru la sere. 

Accesul în serele exotice va fi GRATUIT, vizitele urmând să aibă loc doar cu ghizi, în cadrul unor tururi organizate. De asemenea, aici, elevii vor putea admira nenumărate plante pe care le studiază la şcoală. 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: