Publicat: 28 Martie, 2012 - 13:44

Adela Vrânceanu, Director Comunicare, Fundaţia Sergiu Celibidache: "Festivalul Sergiu Celibidache reprezinta, din punctul meu de vedere, o obligatie morala a fiecarui roman: aceea de a celebra cei 100 de ani de la nasterea Maestrului, dar totodata o obligatie morala fata de noi insine ca romani, de a onora valorile pe care tara noastra le-a daruit lumii.

Suntem o tara coplesita de o imagine destul de nefavorabila, in afara granitelor, si totodata am devenit un popor  lipsit de mandrie nationala, lipsit de incredere in sine, din multe motive… prea multe pentru a le enumera acum. Avem nume mari, avem nume care s-au impus la nivel international, avem oameni care au purtat cu mandrie steagul Romaniei, peste tot unde au fost. Avem ambasadori neinvestiti, care au contribuit la imbunatatirea imaginii noastre in lume. Nu facem suficient pentru acesti romani si automat nu facem suficient pentru noi insine, ca cetateni ai Romaniei.

Povestea de viata a lui Sergiu Celibidache este fascinanta. El reprezinta puterea de a-ti indeplini visele, de a nu renunta, indiferent de cate piedici apar. Sergiu Celibidache a parasit Romania de foarte tanar, a lasat totul in urma pentru ca isi dorea sa devina compozitor. A purtat in suflet drama de a nu isi mai revedea parintii niciodata, dar nimic nu l-a oprit sa isi urmeze visul.

Noi, Fundatia Sergiu Celibidache, il aducem inapoi acasa cu visul implinit, il aducem acasa, nu numai ca unul dintre cei mai mari dirijori a tuturor timpurilor, il aducem acasa in calitate de compozitor.

Consider ca este extrem de simbolic titlul comozitiei sale, “Haz de necaz”.  In primul rand, este imposibil de tradus, este un mod pur romanesc de a trece peste greutati, de a trata viata si in cele mai rele conditii.  Mi-l si imaginez, in casa sa din La Neuville sur Essonne, compunand sub acest titlu, care in mod sigur reprezinta un mod personal de a merge tot timpul… inainte.

“El reprezinta puterea de a-ti indeplini visele, de a nu renunta, indiferent de cate piedici apar”

Festivalul nostru este mai mult decat muzica. Programul artistic este gandit, prin piesele  si prin artistii alesi, pentru a fi in armonie cu acest centenar pe care il celebram. Masterclass-urile beneficiaza de intrare libera, tocmai pentru a respecta crezul sau: acela de a oferi o sansa tuturor, de a acorda accesul catre cultura fiecarui individ.

Dar festivalul nostru inseamna mai mult decat atat, inseamna oferirea accesului publicului de a cunoaste indeaproape o poveste de viata inspirationala. Festivalul ofera posibilitatea fiecarui om de a intelege aceste exemplu si totodata incurajeaza acest mod de viata, de a-ti urma visul, de a nu renunta. Subliniem importanta de a crede in destinul tau si in ideea ca viata se aranjeaza in favoarea noastra.  Exista un simbol mult mai profund decat in aparenta.  Pentru mine personal, povestea lui Sergiu Celibidache ma inspira cum rar m-a inspirat o alta poveste de viata. Faptul ca un roman poate reusi, la un astfel de nivel, cu piedici la tot pasul, intr-o perioada crunta ca si context politic mondial, ma lasa pur si simplu fara suflare.
Consider ca este important sa putem avea acces la toate informatiile. Cum filtram informatia si ce alegem ca fiind reprezentativ pentru noi si pentru viata pe care o traim sau dorim sa o traim, este partea a doua. Dar macar avem alternative.  In acest moment, in Romania, se promoveaza altfel de alternative; profilul care starneste interesul este la polul opus si ne judecam noi pe noi insine foarte aspru. Corect este sa oferi posibilitatea de a alege. Si incurajam alegerile curajoase, poate chiar inconstient de curajoase, asa cum a facut Celibidache. Nimic nu este imposibil. Orice vis, oricat de improbabil sau incostient de indraznet ar fi, poate fi urmat. Exista o singura optiune, aceea de a reusi. Acest lucru este o sursa de inspiratie fara margini, puterea exemplului oferit, dovada vie ca se poate este electrizanta.

Este important sa avem acces catre acest univers inspirational pentru noi ca si oameni. Timp de doua luni de zile, oferim acest acces pentru toata lumea: de la filme, la expozitie foto, la lansari de carti, masterclassuri, concerte… Toate aceste evenimente vor contura personalitatea lui Sergiu Celibidache, astfel incat fiecare om va avea acces la un univers magic, la un univers 100% romanesc,  de care s-a bucurat o lume intreaga.


Adela Vrînceanu

Este momentul sa ne onoram valorile, este momentul sa ne trezim din starea de letargie si sa privim partea plina a paharului de a fi roman. Un popor cu atat de mult talent, dupa cum spunea dansul intr-un material realizat la venirea in tara dupa Revolutie, merita mai mult. Este un prim pas catre un nou univers, catre o noua abordare a romanului atat pe plan intern cat si international.

Festivalul Sergiu Celibidache este un festival despre romani, despre potentialul romanesc, despre posibilitatea de a reusi ca roman, despre importanta de a fi constienti de bogatia noastra interioara si de a iesi in lume cu fruntea sus. Suna a discurs politic poate, dar sunt cuvinte care vin din suflet si dintr-o convingere de nezdruncinat ca meritam mai mult cu totii.

Asa cum iesim in strada, tot timpul, sa manifestam contra cuiva, avem de ce sa iesim in strada sa aplaudam un roman. Si nu vad niciun motiv pentru care nu am face-o, pentru care nu ne oferim noua insine aceasta bucurie de a celebra calitatea si subliniez calitatea, de a fi roman.

Iar Sergiu Celibidache este simbolul acestei calitati, simbolul talentului romanesc si puterii de a reusi: din Roman, Neamt, in toata lumea."