29 septembrie 2022

Serie de evenimente care aduc în faţa publicului viaţa şi opera dramaturgului Ion Băieşu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Remember Ion Băieşu – 30

Sediul MNLR, str. Nicolae Creţulescu 8
Marţi, 20 septembrie şi miercuri, 21 septembrie 2022

Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită în zilele de 20 şi 21 septembrie 2022, la sediul expoziţiei de bază din Strada Nicolae Creţulescu 8, la o serie de evenimente care aduc în faţa publicului viaţa şi opera dramaturgului Ion Băieşu.

Marţi, 20 septembrie 2022, ora 18.00, vă aşteptăm la vernisajul expoziţiei „Remember Ion Băieşu – 30”, în cadrul căreia vom expune manuscrise, fotografii şi afişe inedite, precum şi maşina de scris a scriitorului Ion Băieşu, puse la dispoziţie de familia sa. La vernisaj, vor participa actorii Mihai Constantin şi Mihai Gruia Sandu, care vor citi fragmente din opera dramaturgului.

Miercuri, 21 septembrie 2022, ora 19.00, vă invităm la spectacolul de teatru „Inocentul”, în regia lui Radu Băieşu, după un text al lui Ion Băieşu.

În demersul teatral, intitulat nu întâmplător „Inocentul”, regizorul Radu Băieşu şi actorul Dan Tudor, folosind cuvintele lui Băieşu, şi-au propus să-l descopere pe omul de lângă noi. Vecin, coleg de serviciu sau chiar rudă, debitând gogomănii cu imensă seriozitate, stabilind reguli de viaţă şi chiar idealuri, într-o halucinantă confuzie a termenilor şi sărind adesea pârleazul spre absurd.

Personajul ni se spovedeşte cu mândrie, convins fiind de justeţea raţionamentelor sale aberante şi în final ne cere chiar şi aprobarea. Între două trenuri, unde altundeva decât în bufetul gării (că nu degeaba a fost Caragiale patronul cârciumii din gara Mizil), Costel, cu ingenuitate, îşi povesteşte viaţa, făcându-ne martori ai unei existenţe care ar părea banală, dacă n-ar fi bântuită de absurdul generat de o societate alienată de formalismul ei găunos.

„Într-un gen în care s-au încercat mulţi şi unde străluceşte modelul mare al lui I. L. Caragiale, Ion Băieşu are toate însuşirile pentru a izbuti: fantezie comică, pasiune de moralist, capacitate de a trăi pe mai multe registre afective, simţ al oralităţii şi acea uşurinţă de a inventa subiecte verosimile din observarea vieţii comune. El nu-i decât în puţine cazuri ceea ce se cheamă un umorist, adică un autor, adică, care ne face să râdem învârtind bine limba până ce obţine efectul comic trebuitor. La un umorist intriga este un pretext pentru a pune personajele să vorbească, lipsind preocuparea pentru psihologie. Ion Băieşu este un ironist şi observaţia lui trece dincolo de aparenţele înveselitoare spre psihologia individului; în limbajul mai vechi al criticii s-ar putea spune că el tinde să treacă de la comicul de limbaj la comicul de caracter, de la comedia cuvântului la observaţia morală.” (Eugen Simion)

Ion Băieşu, scriitor născut în 1933 şi decedat în 1992, şi-a scris, practic, aproape toată opera în timpul comunismului. Cu toate astea, spre deosebire de mulţi confraţi de-ai săi, care în 22 decembrie 1989 s-au trezit fără operă, el şi-a păstrat intact interesul spectatorilor şi al cititorilor. În mod uimitor, piesele sale continuă să se joace cu săli pline, iar televiziunile programează frecvent filmele făcute după scenariile sale.

Filmul „Balanţa”, adaptare după un roman al lui Băieşu din 1985, în regia lui Lucian Pintilie, a fost primul mare succes internaţional românesc după 1992.

Atât comediile, cât şi dramele sale sunt căutate de realizatori şi spectatori tineri, care nici nu erau născuţi la momentul morţii sale, de la care se împlinesc anul acesta 30 de ani. Astăzi, montările în care apar nemuritoarele personaje Tanţa şi Costel nici măcar nu pot fi numărate, la fel ca şi montările piesei „Preşul”. Talentul şi curajul său de a-şi scrie opera fără compromisuri sunt răsplătite printr-o binemeritată glorie postumă.

În vremuri în care nu aveai voie să spui nimic, el a spus multe, iar piese ca „Iertarea”, „Dresoarea de fantome” sau „Chiţimia” îşi păstrează intactă valoarea, ca şi curajosul roman „Balanţa”, care a cunoscut numeroase reeditări, în tiraje generoase. O operă solidă, care aşteaptă generaţii noi de admiratori să îi descopere valoarea.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile!

Vă aşteptăm cu drag!