Publicat: 24 Octombrie, 2015 - 13:32
Share

În perioada 28 octombrie — 30 noiembrie 2015, Asociația Culturală Kitharalogos vă propune 8 călătorii muzicale în lumea chitarei, cu ocazia ediției aniversare a Festivalului Internațional 'Serile de chitară' ce reunește muzicieni de valoare din străinătate și din țară.

Capetele de afiș ale celei de-a cincea ediții a 'Serilor de chitară' sunt recitalurile extraordinare a doi dintre cei mai apreciați muzicieni din lumea chitarei clasice: italianul Carlo Marchione, un muzician rafinat, cu o tehnică impecabilă și francezul Gabriel Bianco, unul dintre virtuozii noii generații de chitariști.

Itinerariul muzical propus va fi completat de concertele chitariștilor români Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, Costin Soare și Bogdan Mihăilescu, iar pentru a călători în lumi sonore cu un parfum special, au fost pregătite un recital cu instrumente originale din epoca Barocului — archlute (duo Olivia Iancu-Claudiu Lobonț) și un recital de jazz cu Sorin Romanescu.

Invitat special pentru concertul de deschidere ce se va desfășura la Universitatea Națională de Muzică din București, este flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români, instrumentist versatil care cântă pe un flaut de aur Muramatsu.

Patru dintre copiii și adolescenții cei mai talentați din România vor participa la o gală extraordinară a talentelor în afirmare, la Palatul Șuțu, o componentă importantă a proiectului asociației care își propune sprijinirea și promovarea acestora.

Leit-motivul acestei ediții este aniversarea a 330 de ani de la nașterea a trei genii muzicale, Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Handel și Domenico Scarlatti, astfel că fiecare concert va conține cel puțin o lucrare a unuia dintre compozitorii de mai sus.

Promovarea tinerilor compozitori români este o parte importantă a proiectului, având și anul acesta două lucrări prezentate în primă audiție absolută la Muzeul Național 'George Enescu'. Invitații străini, alături de doi chitariști români, vor susține masterclass-uri pentru elevi și studenți la Universitatea Națională de Muzică și Colegiul Național de Arte 'Dinu Lipatti'. De asemenea, festivalul va fi un prilej de dezbatere pe diverse teme muzical-chitaristice, prin conferința care se va desfășura pe 15 noiembrie la UNMB.