Publicat: 16 August, 2012 - 13:53

Primăria Sectorului 3 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului  a organizat astăzi, 16 August, conferința de finalizare a Proiectului „Închiderea centrului de plasament Sf. Nicolae  și dezvoltarea de servicii alternative de tip rezidențial” creat prin  Programul de  Interes Național „Închiderea instituțiilor de tip vechi și înființarea de centre de recuperare, de case de tip familial și/sau apartamente,  2010- 2012  - pin 1”.

La eveniment  au participat primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiță, și ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Mariana Câmpeanu.

Prin implemetarea acestui proiect a fost îmbunătățită calitatea vieții copiilor din Centrul de Plasament „Sf.  Nicolae”, au fost reduse tendința de marginalizare și prejudecățile față de acești copii, au crescut șansele de integrare socială. 

Prin închiderea Centrului de Plasament „Sf. Nicolae”- instituție de tip vechi și achiziționarea celor 4 apartamente au fost create servicii care corespund tuturor nevoilor copiilor și permit:

·         buna valorificare a potențialului individual al fiecărui copil;

·         dezvoltarea deprinderilor de viață independentă;

·        dezvoltarea relațiilor sociale cu vecinătatea și grupul de prieteni mult mai bine decât în Centrul de Plasament;

·         preluarea modelelor pozitive din comunitate în ceea ce privește reușita în familie și profesie;

·         implicarea copiilor în activitățile curente ale unei gospodării.

Cele patru apartamente achiziționate se află  pe raza sectorului 3, sunt accesibile pentru copii, din  punct de vedere al mijloacelor de transport în comun, al unităților de învățământ și sanitare.

Apartamentele au o capacitate de 24 de locuri, sunt mobilate și dotate pentru a oferi condițiile necesare unei bune dezvoltări.

 În fiecare apartament locuiesc câte 6 - 7 copii, în funcție de suprafață, asistați de doi referenți (educatori) și doi supraveghetori de noapte.

Personalul care se ocupă de copii este preluat din Centrul de plasament „Sf. Nicolae”, are experiență profesională, fiind specializat în lucrul cu copilul. Acesta fost pregătit pe parcursul derulării proiectului pentru a veni în întâmpinarea nevoilor copiilor ce beneficiază de servicii sociale în apartamente.

Programul de Interes Național Nr.1 vine în întâmpinarea nevoilor identificate la nivelul sectorului 3 și relevate în Strategia de dezvoltare a DGASPC încă din anul 2008. Finanțarea în cadrul prezentei aplicații a fost esențială în vederea realizării acestui obiectiv - închiderea Centrului de Plasament „Sf. Nicolae” și dezvoltarea serviciilor alternative de tip rezidențial,  furnizate de DGASPC copiilor cu măsură de protecție specială.

Având în vedere situația economică actuală la nivel național și local, finanțarea prin prezenta aplicație a accelerat realizarea obiectivului stabilit.

 Experiența acumulată de DGASPC în cei 11 ani de furnizare a acestui tip de servicii - apartamente de tip familial, ne dă dreptul să considerăm alegerea dezvoltării acestui tip de serviciu - alternativă la centru de plasament de tip vechi - ca fiind oportună, ținând cont de dezvoltarea psihosocială a copiilor și bugetul alocat.