29 septembrie 2022

Servicii de recuperare gratuite pentru copiii cu dizabilităţi din Sectorul 6

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe raza Sectorului 6, peste 200 de copii, alături de familiile lor, au beneficiat în anul 2021 de servicii socio-medicale complexe, în cadrul celor două centre de zi pentru copiii cu dizabilităţi aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

Centrele oferă servicii de recuperare şi abilitare pentru cei mici, precum şi suport şi consiliere pentru părinţii acestora, în scopul integrării sociale şi educaţionale.

Riscul marginalizării este o realitate de care copiii cu dizabilităţi se lovesc zilnic, care le ameninţă viitorul şi îi poate face dependenţi pe viaţă de sprijinul familiilor sau al autorităţilor.

Setul de servicii pus la dispoziţie de Centrul de Zi de Recuperare pentru Copii cu Dizabilităţi „Împreună” şi Centrul de Zi de Recuperare pentru Copii cu Disfuncţii Neuropsihice „Ghencea” are ca scop abordarea şi rezolvarea acestei problematici complexe.

Aceasta vizează, pe termen lung, autonomia şi integrarea în societate a copiilor cu dizabilităţi, atunci când vor ajunge adulţi.

De asemenea, o echipă mobilă este pregătită în permanenţă să ofere acest set de servicii la domiciliu, în cazul în care copilul nu este deplasabil.

2.000 de terapii pentru cei mici şi şedinţe pentru părinţi

Pe parcursul anului trecut, au fost realizate peste 2.000 de terapii individuale sau de grup cu cei mici, 100 de şedinţe de consiliere psihologică a părinţilor, precum şi 1.700 şedinţe de îndrumare parentală.

În ceea ce priveşte lucrul cu copiii, serviciile debutează cu o evaluare iniţială multidisciplinară şi pot continua, în funcţie de caz, cu şedinţe terapeutice precum: logopedie, abilitare psihomotrică /terapia 3C (coordonare, concentrare, conştientizare), terapie psihologică (individuală şi de grup) sau terapie psihopedagogică.

Specialiştii centrelor mai oferă activităţi de viaţă independenţă tip Montessori, program de pregătire/abilitare pentru şcoală, precum şi ateliere organizate pe perioada vacanţei de vară.

Cele două centre dispun de camere dedicate diferitelor tipuri de terapii sau activităţi, precum şi de dotările necesare. De-a lungul timpului, au beneficiat de numeroase donaţii din partea unor parteneri sau susţinători privaţi.

Psihologi, logopezi, kinetoterapeuţi lucrează cu micuţii
Echipele care lucrează zi de zi cu cei mici sunt alcătuite din psihologi, psihopedagogi, educatori, logopezi, kinetoterapeuţi, asistenţi sociali şi îngrijitori/supraveghetori.

Prin înfiinţarea şi buna funcţionare a celor două centre, efortul autorităţilor locale se adaugă celui al părinţilor, al familiei lărgite şi, mai ales, al copiilor afectaţi de dizabilităţi, care au de parcurs un drum greu, dar necesar, până la dobândirea autonomiei şi începutul vieţii de adult.

Părinţii sau alţi susţinători legali interesaţi de aceste servicii se pot adresa la sediul nostru din Aleea Istru nr. 4 sau ne pot contacta la adresa de email secretariatprotectiacopilului@dgaspc6.com ori la numărul de telefon 021.317.63.11.

Informaţii suplimentare la www.asistentasociala6.ro.