6 octombrie 2022

Serviciile veterinare anchetează un caz de comercializare de pui broiler fără respectarea prevederilor legale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a cofirmat, ieri, 6 iulie prezenţa Salmonella typhimurium la un efectiv de pui broiler dintr-o exploataţie avicolă din judeţul Constanţa.

Conform procedurilor, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa s-au deplasat la exploataţie respectivă, unde au costatatat că întregul efectiv a fost comercializat cu încălcarea gravă a prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Concret, comercializarea puilor s-a făcut: fără a avea un rezultat al analizelor de laborator pentru probele prelevate, fără a se consemna date cu privire la cumpărători, fără elementele privind certificarea stării de sănătate a efectivului şi a mijloacelor de transport utilizate.

Imediat după recepţionarea buletinului de analiză de la IDSA, DSVSA Constanţa a întreprins demersurile de notificare a tuturor DSVSA judeţene, a primăriilor din judeţul Constanţa, a tuturor Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, respectiv a Circumscripţiilor Sanitare Veterinare de pe raza judeţului Constanţa, privind comercializarea puilor de la nivelul exploataţiei respective fără a avea rezultatele buletinului de analiză.

De asemenea, s-au emis şi înştiinţări către Instituţia Prefectului Constanţa şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, ţinând cont de gravitatea consecinţelor determinate de comercializarea unor pui contaminaţi cu Salmonella typhimurium.

Menţionăm că nu există risc pentru sănătatea publică, ci doar pentru alte efective de păsări cu care aceştia vin în contact, puii comercializaţi fiind de vârstă mică, destinaţi pentru creştere, nu pentru abatorizare.

Ancheta serviciilor veterinare este în desfăşurare şi se realizează împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Constanţa – Serviciul de Investigare a Infracţionalităţii Economice.

Pe această cale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor atrage atenţia cetăţenilor să achiziţioneze animale pentru creştere în gospodărie numai dacă sunt însoţite de documentele, care să ateste originea şi starea de sănătate a acestora, certificată de un medic veterinar.

Serviciul Comunicare şi Logistică Documentară

Sursa foto Pixabay