Publicat: 16 Februarie, 2014 - 14:48
De la capodopere de Nicolae Grigorescu la fotografii de colecţie Iosif Berman

Luna februarie aduce în prim-planul pieței românești de artă o suită de șase evenimente extrem de diversificate, cu cel mai mare număr de loturi tranzacționate în România într-o singură sesiune, din ultimele șase luni (peste 500 de loturi): Sesiunea de licitații Artmark 18-20 februarie.
Licitațiile Artmark se adresează gusturilor estetice ale unui public iubitor de artă variat, ce poate adjudeca prin prezenţa în sală, dar şi online, la prețuri ce pornesc de la sub 50 de euro și ajung până la valori de ordinul zecilor de mii de euro, atât opere cu valoare muzeală, din sfera picturii sau sculpturii, cât și piese de colecție emblematice pentru istoria fotografiei în România sau piese rare de epocă, de la miniaturi de format mărțișor la aparate fotografice sau mașini de scris reprezentative pentru evoluția tehnologiei.
Sesiunea de licitații a lunii februarie este deschisă de Artmark în seara de marți, 18 februarie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, locul de desfășurare a unui spectacol ce aduce pe aceeași scenă numele grele ale artei românești: trei capodopere de mici dimensiuni semnate Nicolae Grigorescu, loturi ce se anunță a fi atracția principală a serii, o natură statică tipică universului transpus de Theodor Pallady în opera sa („Natură statică cu vas cu crizanteme şi trabuc”, estimare: 5.000 - 8.000 de euro) sau portretul expresiv, cu tușe desprinse din universul exotic și muzical al poetului simbolist Ion Minulescu, al lui Iosif Iser („Turc la cafea”, valoare estimativă: 3.000 - 5.000 de euro). Din aceeași licitație, Licitația de Mărțișor I – Pictură și Sculptură nu lipsește arta postmodernă și contemporană, locul de întâlnire al unor pictori ce s-au reflectat constant și vizibil în preferințele colecționarilor români din ultimii ani: Sabin Bălașa („Reverie”, estimare: 3.000 - 4.500 de euro), Constantin Piliuță („Cele trei grații”, estimare: 1.200 - 2.400 de euro), Horia Bernea („Prapor”, estimare: 1.000 - 1.600 de euro) sau Sorin Ilfoveanu („Vas cu flori”, valoare estimativă: 700 - 1.200 de euro).
Cea de-a doua seară a Sesiunii de licitații Artmark vine la Palatul Cesianu-Racoviță, miercuri, 19 februarie, cu o bogată ofertă de piese de colecție, pentru prima oară tranzacţionate pe o piaţă de profil, în cadrul Licitației „Cabinetul de Curiozități - Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului”. Colecționarii au șansa adjudecării unor loturi atractive, precum maşina de scris Olivetti din anii '60, ce a aparţinut scriitorului și diplomatului George Macovescu, Preşedinte al Uniunii Scriitorilor (preţ de pornire: 150 de euro) sau un aparat de fotografiat marca Hermann Mackenstein, însoțit de trepied și trei plăci fotografice, fabricat la începutul sec. XX (preţ de pornire: 400 de euro).
În aceeași seară de miercuri, 19 februarie, Licitația de Fotografie și Benzi desenate sporește diversitatea „Cabinetului de Curiozități” cu peste 130 de loturi ce realizează o incursiune în istoria fotografiei româneşti, de-a lungul a trei secole. În evenimentul Artmark se distinge o fotografie de mari dimensiuni, developată, experimental, pe pânză iar nu pe hârtie, realizată la cca. 1910 de către fotograful oficial al Reginei Elisabeta, Franz Mandy (valoare estimativă: 1.000 - 1.500 de euro), cel care în februarie 1893 avea să fie primul fotograf din România care anunța publicul că execută și „fotografii în culori”.
Licitația de Fotografie și Benzi desenate oferă cunoscătorilor șansa de a valoriza mai multe loturi de fotografie semnate de Iosif Berman, cunoscut în plan internațional pentru colaborările cu New York Times, Associated Press sau Scandinavian Newspaper Press, iar în plan național, ca fotoreporter, alături de jurnaliștii Brunea Fox și Geo Bogza și ca fotograf oficial al Curții Regale. Loturile Iosif Berman pornesc de la 50 de euro, remarcând între altele: Instantanee pitorești, lot de 11 fotografii, București, perioada interbelică (estimare: 300 - 500 de euro), respectiv Țărani români și moștenirea romană, Adamclisi, anii '30, piesă rară de colecție (estimare: 200 - 300 de euro).
Expoziţia de Mărțișor mai poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviţă, Str. C.A. Rosetti nr. 5 până miercuri, 19 februarie. Sesiunea de Licitații Artmark se desfăşoară în perioada 18-20 februarie, după cum urmează: Licitația de Mărțișor I - Pictură și Sculptură (marți, 18 februarie, ora 19.30, JW Marriott Grand Hotel), Licitația „Cabinetul de Curiozități - Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului” & Licitația de Fotografie și Benzi desenate (miercuri, 19 februarie, ora 19.30, Artmark - Palatul Cesianu-Racoviță), Licitația de Mărțișor II - Mărțișoare de epocă, Bijuterii și Artă Decorativă & Licitația de Artă Românească Importantă (joi, 20 februarie, ora 19.30, Athénée Palace Hilton).
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.
Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.
Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.