Publicat: 27 Iunie, 2018 - 08:32

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a participat astăzi, 26 iunie 2018, la sesiunea specială a Conferinţei statelor părţi (CSP) la Convenţia privind interzicerea armelor chimice (CWC), principalul organ decizional al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Reuniunea a fost convocată de către un grup de state părţi (Australia, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Japonia, Noua Zeelandă, Polonia, România, SUA şi Marea Britanie) preocupate de creşterea îngrijorătoare a cazurilor de folosire a armelor chimice, cel mai recent în Siria, Irak, Malaysia şi Marea Britanie.

"Utilizarea armelor chimice de către orice actor, statal sau nestatal, în orice loc şi în orice circumstanţe este contrară dreptului internaţional. Nu putem să continuăm să ignorăm o realitate îngrijorătoare - regimul global care interzice armele chimice se află sub o ameninţare fără precedent" a afirmat în cadrul Conferinţei secretarul de stat George Ciamba.

Cu acest prilej, România a co-sponsorizat alături de peste douăzeci de state, un proiect de decizie referitoare la situaţia îngrijorătoare privind folosirea tot mai frecventă a armelor chimice, având ca obiectiv transmiterea unui mesaj clar cu privire la angajamentul global împotriva folosirii acestora.

Convenţia privind interzicerea armelor chimice este primul tratat internaţional din domeniul dezarmării care prevede eliminarea completă a unei întregi categorii de arme de distrugere în masă. Convenţia, care numără în prezent 193 de state părţi, a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997, iar depozitarul acesteia este Secretarul general al ONU.

În vederea aplicării prevederilor Convenţiei, la intrarea sa în vigoare a fost înfiinţată Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, cu sediul la Haga, ai cărei membri sunt statele părţi.

România a semnat Convenţia privind interzicerea armelor chimice în prima zi de la deschiderea ei spre semnare, la 13 ianuarie 1993, şi a ratificat-o la 9 decembrie 1994 (prin Legea nr. 125/1994), instrumentele de ratificare fiind depuse la Secretarul general ONU, la 15 februarie 1995. Convenţia a fost implementată în România prin Legea nr. 56/1997, completată şi modificată în 2004.

Tag-uri Nume: