21 mai 2022

Sesizare pentru situația elevilor şi preşcolarilor care suferă de boli şi afecţiuni ce afectează capacitatea de oxigenare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luni, 13 septembrie a.c., am depus la Comisia pentru cercetarea abuzurilor a Camerei Deputaţilor o sesizare pentru a semnala o situaţie nedreaptă şi discriminatorie care îi priveşte pe elevii şi preşcolarii care suferă de boli şi afecţiuni ce afectează capacitatea de oxigenare.

Ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul şcolilor în condiţii de siguranţă epidemiologică nu prevede adaptarea măsurilor de prevenţie şi situaţiile de scutire de la portul măştii pentru preşcolarii şi elevii cu afecţiuni şi boli care afectează capacitatea de oxigenare.

Există, din păcate, foarte mulţi copii şi tineri cu diverse probleme medicale cărora dificultăţile respiratorii le pot produce accidente grave şi înrăutăţirea situaţiei lor medicale până la a le pune viaţa în pericol.

Mai mult decât atât, normele privind instituirea obligativităţii măştilor admit şi încuviinţează excepţiile pentru angajaţii adulţi care suferă de aceleaşi boli şi afecţiuni.

Cu alte cuvinte, un adult cu probleme de sănătate care afectează capacitatea de oxigenare are voie să stea la locul de muncă fără mască. Pentru copiii cu aceleaşi probleme nu există însă înţelegere, empatie şi consimţire.

Caracterul abuziv şi discriminatoriu al acestor reglementări trebuie corectat de urgenţă, iar excepţiile prevăzute de legislaţia din România trebuie să fie armonizate şi ajustate corespunzător.

Şcolile au început să funcţioneze (cu prezenţă fizică) cu lipsurile, neajunsurile şi stângăciile specifice perioadei dificile pe care o traversăm. Nu cred că îşi doreşte nimeni ca pe lista problemelor existente să adăugăm şi discriminarea, abuzul şi incorectitudinea faţă de cei care poartă deja povara unor probleme medicale.

Ileana Cristina Dumitrache, deputat PSD
14 septembrie 2021