28 noiembrie 2021

Sezon de vârf pentru afecțiunile digestive

sanatate reflux pixabay
Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Cei care țin post le pun pe seama schimbării de meniu. Cei care nu țin, le consideră urmarea firească a grăsimilor din bucate. Ar mai fi de luat în calcul toamna – sezonul de vârf pentru afecțiunile digestive.

 

În medicina complementară, finalului de toamnă îi corespunde, ca agent patogen, uscăciunea cumulată cu frig. Care produce sindroame de uscăciune răcoroasă: constipație, modificarea urinei, disfuncții în digestia alimentelor, însoțite de balonări și regurgitații. În prim plan sunt boala de reflux gastroesofagian, ulcerul duodenal, colica biliară și sindromul de colon iritabil – spune dr. Cristina Bălănescu, medic primar competență în medicină complementară. În acest articol – detalii despre primele două.

 

Boala de reflux gastroesofagian

Se anunță prin senzația de arsură în capul pieptului și regurgitații. Mecanismul care le produce: acizii și enzimele din stomac se întorc spre esofag. Factorii de risc sunt creșterea în greutate, mesele grase și abundente, abuzul de ciocolată, cafea, alcool, fumatul, consumul de citrice (suc de portocale, în special), medicamentele.

Dacă ai început să ai simptomele specifice bolii, îți revizuiești stilul de viață conform factorilor de risc mai sus menționați și în plus: nu te întinzi în pat imediat după ce ai mâncat, cel puțin 30 de minute faci o plimbare la pas sau activități casnice lejere. Nu stai aplecat. Dormi pe mai multe perne – capul să fie mai sus decât restul corpului. Renunți la hainele strâmte (corset, centură etc.).

 

Cum te ajută medicina naturistă

  • Fitoterapie: decoct din anason, chimen și fenicul în părți egale; o linguriță din amestecul de plante se fierbe 10 minute în 250 ml de apă. Se bea câte o lingură cu 15 minute înainte de masă și cu 15 minute după masă.
  • Pulbere de cărbune: se ia, după fiecare masă, o linguriță de pulbere sau o tabletă de cărbune medicinal, 10-12 zile pe lună; se poate repeta pe o perioadă îndelungată.
  • Apă de argilă: în 200 ml de apă se amestecă o linguriță de pulbere de argilă și se lasă la decantat de seara până dimineața, când se consumă apa limpede (nu se amestecă); cura durează 21 de zile, cu pauză de 21 de zile; se poate repeta de 4-5 ori pe an.
  • Alte remedii: acupunctură și electroacupunctură, auriculoacupunctură, aplicații de lumină polarizată, reflexoterapie, masaj terapeutic, tratament homeopatic.

 

Ulcerul duodenal

Se anunță prin durerea ca o arsură, sfredelitoare, în partea de sus a abdomenului, pe linia de mijloc (în epigastru). În cazurile grave apar și dureri de spate, spre coloana vertebrală; senzație de greață, vărsături. Cauze: fumatul, alcoolul, cafeaua, condimentele, prăjelile, alimentele acre, băuturile carbogazoase, infecția cu Helicobacter pylori, antiinflamatoarele (toate produc secreție gastrică acidă). Predispoziție: grupa de sânge 0.

 

Cum te ajută medicina naturistă

  • Fitoterapie: polen – în fiecare trimestru, zi de zi, timp de o lună, se iau, înaintea meselor, câte 20 g sau 6-8 tablete de polen; se mestecă lent, apoi se înghite cu apă îndulcită cu miere; are efect antiinflamator și antiseptic.
  • Gălbenele: două lingurițe de flori se infuzează 15-20 de minute într-o cană cu apă clocotită; se beau 1-2 căni pe zi, fracționat, înaintea meselor. Se poate prepara și decoct: o linguriță de flori fierte în 1 litru de lapte dulce până când scade la o treime; se bea fracționat, în cursul zilei.
  • Cura cu argilă.
  • Alte remedii: reflexoterapie, aplicații de lumină polarizată, acupunctură, tratament homeopatic.

 

Articol de Gabriela Boceanu