10 august 2022

SFBT: Regretabil ca măsurile de austeritate impuse Filarmonicii să genereze inevitabil sfârşitul existenţei acesteia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Sindicatul Filarmonicii Banatul -Timişoara exprimă pe această cale totala susţinere a demersurilor intreprinse de Sindicatul artiştilor interpreţi ai Filarmonicii din Arad, de apărare în faţa deciziilor politice distructive faţă de emblematica şi distinsa Filarmonică.

Conştienţi de importanţa pe care o are Filarmonica de Stat Arad nu doar în plan local dar şi în planul cultural naţional, regretăm situaţia de criză în care se află colegii noştri muzicieni ai Filarmonicii de Stat Arad.

Apreciem şi recunoaştem meritul istoric unic în peisajul muzical al Filarmonicii din Arad, pe care l-a avut şi încă îl mai are în România şi considerăm că ar fi regretabil ca măsurile de austeritate impuse Filarmonicii să genereze inevitabil sfârşitul existenţei acestei îndelungate şi importante tradiţii în Arad.

Totodată dorim să tragem un semnal de alarmă publicului meloman precum şi tuturor celor care preţuiesc adevăratele valori care ne definesc, ne formează ca oameni şi ne deschid drumul spre cunoaştere, care aduc demnitate şi înalţă spiritul omului şi care astăzi sunt ameninţate de deciziile actualei administraţii.
Este regretabil că autorităţile publice locale nu au înteles potenţialul extraordinar pe care îl are Filarmonica arădeană, şi au susţinut mai mulţi ani la rând până în prezent managementul dezastruos practicat de cei care s-au aflat în aceasta funcţie afectând grav nu doar imaginea, dar şi evoluţia orchestrei Sinfonice.

Domnule primar, vă reamintim că Aradul nu îşi doreşte un oraş fără artişti, muzicieni, sau fără o Filarmonica. Aradenii au privilegiul de a se bucura de Palatul Cultural, proiect grandios al arhitectului arădean Ludovic Szantay care găzduieşte una dintre cele mai bune şi frumoase săli de concerte din această parte a Europei, iar Orchestra este inima acestui cămin al culturii şi a muzicii. În aceasta splendidă sală însuşi George Enescu a concertat în repetate rânduri începând din anul 1923. Muzicienii sunt oameni educaţi într-o disciplina care nu încetează să evolueze.

Deciziile de austeritate luate în pripă afectează vieţile a zeci, chiar sute de oameni, nu numai pe cei care ar putea rămâne fără slujbe dar şi cei care doresc să se culturalizeze. Instituţiile culturale ridică nivelul cultural al unui oraş pe harta ţării, este o dovada de civilizaţie, iar închiderea lor ar putea reduce Aradul la nivelul unei comune pe malul Mureşului.

Suntem conştienţi că în timp de criză problemele financiare primează, dar criza va trece şi oamenii vor dori să revină în sălile de spectacol. Nu credem
că vă doriţi ca numele dumneavoastră să fie legat de prăbuşirea culturii în Arad. Ceea ce aţi distruge acum, ar fi foarte greu de reînfiinţat.

Suntem convinşi că se pot găsi soluţii pentru ca Ardul să-şi păstreze Filarmonica şi să o susţineţi pentru a-şi recăpăta strălucirea de odinioară.

Sindicatul Filarmonicii Banatul şi Artiştii Filarmonicii Banatul din Timişoara