12 august 2022

SFR 13: Peste 1.000 de spectatori au fost prezenţi în prima zi de festival

Movie Theater, Movie, Popcorn, Film Industry, Projection Screen

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ediţia cu numărul 13 a Festivalului Serile Filmului Românesc a fost deschisă cu o conferinţă de presă, în prezenţa primilor invitaţi sosiţi la Iaşi. Ziua de 3 august 2022 a început în Sala Cuza a Hotelului Unirea din Iaşi, unde organizatorii festivalului, partenerii, sponsorii au adresat invitaţilor un cuvânt de bun-venit în capitala filmului românesc, Iaşi.

Nume ca Marcel Iureş, Irina-Margareta Nistor, Marina Constantinescu, Carmen Tănase, Ileana Popovici, Ioana Dichiseanu, Laurenţiu Damian, Bogdan Simion, George Andros, Macrina Bârlădeanu, Ana Dumitraşcu, Cerasela Iosifescu şi Ioan Andrei Ionescu au participat la deschiderea primului eveniment al ediţiei de anul acesta.

În cadrul conferinţei de presă, a fost lansată şi o ediţie specială de plicuri şi timbre cu Marcel Iureş, cu sprijinul Romfilatelia.

Andrei Giurgia, directorul festivalului SFR: „Nu e doar o simplă conferinţă de presă, este un loc în care povestim, ne reamintim sau pregătim viitorul, pentru că despre asta este vorba în cadrul acestui festival, pe care îl facem de 13 ani de zile. Mă bucur că invitatul nostru special este alături de noi, ne vom bucura de cinci zile împreună, cu momente unice, alături de domnia sa, dar şi de ceilalţi invitaţi. Nu facem profit din acest festival, facem aceste lucruri din pasiune pentru filmul românesc şi pentru că iubim artiştii. Sunt mândru şi bucuros să avem alături de noi o asemenea personalitate – domnul Marcel Iureş”.

Mihai Chirica, Primarul municipiului Iaşi: „E o adevărată plăcere să fiu aici şi cred că este una dintre cele mai degajate conferinţe de presă la care particip în cariera pe care o am ca primar. Ghinionul este că ediţia a 13-a va fi mai slabă decât ediţia a 14-a şi credem în acest lucru şi sunt convins că Serile Filmului Românesc vor atrage din ce în ce mai mult atenţia celorlalte instituţii publice. Vorbim despre filmul românesc, despre România, despre un brand de ţară care trebuie cultivat şi trebuie adus în lumină de fiecare dată, pentru că printre puţinele lucruri bune care au rămas în ultimii 32 de ani a fost şi a rămas cinematografia românească, care ne-a ajutat de foarte multe ori să stăm pe cele mai importante covoare roşii ale concursurilor internaţionale şi care au amintit de noi, de români. Le mulţumesc tuturor celor care pun câte o mică picătură în această frumuseţe a oraşului nostru”.

Marcel Iureş, invitatul special SFR13: „Ne aflăm într-o capitală istorică de unde provine Cantemir, limba romană, marea poezie română, marea poveste română. E unul dintre puţinele locuri unde se face linişte. Unde limba e mai dulce ca mierea, de asta cred că a venit Dulcinella să dea întâlnire cu dulceaţa limbii române. Vorbim de o capitală istorică şi culturală, de bucătărie, ce să mai zic, cred că pot să mor de fericire! Să nu fi venit aici era un act de nebunie sau de înfumurare! Am venit cumva ca acasă, cu plecăciuni. Să mă văd şi pe tramvaie şi pe maşini şi în hotel, e mult. (…) Cred că tot ce faceţi are un soi de vibraţie care bate în inimă, în muzică şi în frumuseţe. Devin patetic. Vă mulţumesc din toată inima”.

Irina-Margareta Nistor, ambasador SFR: „Mă bucur teribil că sunteţi foarte mulţi, generaţii posibile şi imposibile. Dulcele ca dulcele, dar zâmbetele voluntarilor sunt minunate. Sunt extrem de fericită că Marcel Iureş să fie alături de noi, toată lumea ar vrea sa îl aibă.. îl avem noi. (…) Reuşim sa ne întâlnim aşa, foarte aproape, şi vă mulţumesc pentru asta”.

Două expoziţii de fotografie, la SFR 13

Ziua a continuat la Hotelul Unirea din Iaşi cu vernisajul expoziţiei Atitudini-Marcel Iureş, o producţie a Festivalului Naţional de Teatru 2016, în cadrul căreia au fost prezentate o serie de fotografii în exclusivitate din viaţa actorului Marcel Iureş. Expoziţia de fotografie a fost prezentată de criticul de teatru Marina Constantinescu, cea care spune că „sărbătoarea începe undeva la Bucureşti şi continuă aici, în această capitală a culturii, atât de nobilă, de rafinată, de plină de sare şi piper. E o nobleţe care îi stă bine culturii româneşti, teatrului, filmului, lui Marcel Iureş, prinţul meu alb din teatrul românesc, dar şi nouă, tuturor, pentru că suntem împreună”.

A doua expoziţie a ediţiei de anul acesta poate fi vizitată la Ateneul Naţional din Iaşi, unde au fost reunite o serie de fotografii din viaţa actorului Ion Dichiseanu, sub titlul Un rol este o viaţă de om – In memoriam Ion Dichiseanu. În foaierul Ateneului pot fi admirate şi o serie de lucruri şi obiecte care au aparţinut actorului. Expoziţia a fost prezentată de Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi, actriţa Ileana Popovici, cea care a jucat alături de actorul Ion Dichiseanu, fiica acestuia, Ioana Dichiseanu, şi Ioan Artene, membru al familiei.

Ion Dichiseanu a rămas cunoscut în memoria celor care l-au iubit precum un artist care „nu sţia să trăiască altfel decât bine. Avea acest duh de a nu te lăsa cuprins, dar în schimb, de a te cuprinde cu totul” (Andrei Apreotesei).

„De fiecare dată când apărea în faţa publicului îşi dăruia o bucăţică din tot ceea ce este el. Sunt mândra că sunt fiica lui Nea Dichi pentru că el înainte de toate era un om” – fiica actorului, Ioana Dichiseanu.

Ileana Popovici: „Ne putem aduce aminte de oameni care merită, aceşti oameni care au făcut ceva pe lumea asta. L-am apreciat pentru eleganţă, pentru bunul simţ, pentru faptul că ştia să cântărească persoanele cu care a avut de a face”

Sute de spectatori în Piaţa Unirii din Iaşi

În preambulul Galei de deschidere SFR 13, Bogdan Simion şi Lăutarii de Mătase au încântat publicul prezent în Piaţa UnirIi din Iaşi, cu un concert de muzică lăutărească veche şi unde a fost pus în valoare cântecul epic, „singurul lucru care ne leagă cu adevărat de lumea filmului, pentru că înainte să apară filmele, lăutarii aveau acest prost obicei de a spune poveşti cu protagonişti sau protagoniste din cei mai feluriţi, fete răpite de zmei sau bărbaţi răpiţi de turci şi, bineînţeles, vom intra în mult disputatul subscen al muzicii lăutăreşti”, după cum spune Bogdan Simion, artist român, culegător de muzică tradiţională şi lăutar.

Gala de deschidere a început cu un moment in memoriam Ion Caramitru, actorul căruia i-a fost dedicată ediţia de anul trecut, în semn de recunoaştere şi apreciere.

Seara a continuat cu cel mai emoţionant moment: Marcel Iureş a fost recompensat pentru întreaga activitate cu Premiul SFR #13 şi primit cu aplauze la Iaşi, oraşul în care actorul ar fi vrut să se mute, după cum el însuşi a menţionat.

„Meseria asta nu există, nu e o meserie. E o nebunie. E o obsesie, o încăpăţânare, o călătorie în care norocul este esenţial, întâlnirile cu colegii, cu alţi actori sunt capitale. Multă şansă, multă muncă, enorm de multă muncă, toate astea sunt importante. Eu, de exemplu, am avut şansa să călătoresc mult şi să reprezint cultura, limba cu care am crescut şi în care exist, într-un fel făcând pe ambasadorul”.

Spectatorii au putut viziona pe marele ecran amplasat în aer liber unul dintre cele mai populare filme în care Marcel Iureş a jucat, Războiul lui Tom Hart, cu o distribuţie de excepţie, formată din Bruce Willis, Colin Farrell, Terrence Howard şi mulţi alţii.

Organizat de: ARTIS

Iniţiat de: Asociaţia Studenţilor Jurnalişti

Susţinut de: Primăria Municipiului Iaşi, Ateneul Naţional din Iaşi

Sursa foto Pixabay