30 iunie 2022

Shin Bet susține că „ar fi descoperit și contracarat” o operațiune de spionaj iranian

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În Israel, SErviciul intern de contrainformații, Shin Bet susține că „ar fi descoperit și contracarat” o operațiune de spionaj iranian

Potrivit Serviciului de Securitate Internă din Israel, iranienii care folosesc identități false au contactat savanți, jurnalişti și filantropi din Israel pentru a-i convinge să călătorească în străinătate „pentru a-i putea răpi”.

Serviciul de securitate internă al Israelului, Shin Bet, a susținut că a demantelat o operațiune de spionaj iranian care vizează academicieni israelieni și foști oficiali ai apărării, a informat cotidianul israelian Ha’Aretz.

„Iranienii au contactat israelieni dându-se drept academicieni, jurnaliști, oameni de afaceri și filantropi. Ei au folosit identitățile unor persoane reale care trăiesc în străinătate și care nu știau că numele lor erau folosite”, a spus ziarul, citând „surse” din cadrul Shin Bet.

Contactul inițial a fost făcut prin e-mail folosind o adresă similară cu cineva cunoscut țintei, plus sau minus o literă sau semn de punctuație.

„Odată ce contactul a fost stabilit, ținta a fost invitată să inițieze o conversație pe WhatsApp […] cu scopul de a-i convinge să călătorească în străinătate și să-i răpească”, adaugă agenția de securitate israeliană.

complot iranian

„Cu toate acestea, israelienii care au fost abordați au fost suspicioși […] și au anunțat oficialii de securitate WhatsApp”, a spus agenția.

La începutul acestei luni, Shin Bet a anunțat că a dejucat un complot iranian de a recruta israelieni pentru a aduna informații și a comite atacuri teroriste folosind conturi false WhatsApp și Facebook.

Potrivit agenției, operațiunea a fost descoperită chiar de la început.

Anunțurile vin pe fondul războiului surd al Iranului cu Israelului și a acuzațiilor reciproce de spionaj. Teheranul a anunțat duminică asasinarea unui înalt oficial al Gărzii Revoluționare, Sayad Khodai, în estul capitalei, Teheran, acuzând Israelul că este în spatele crimei și jurând că va răzbuna moartea oficialului.

A consemnat Ciprian Pop