Publicat: 12 Aprilie, 2012 - 22:00
Share

Cu toate că este o sărbătoare creştină, de Sfintele Paşte, tradiţiile şi superstiţiile nu lipsesc din viaţa românilor încă din cele mai vechi timpuri. Preoţii ne îndeamnă să nu credem în superstiţii pentru că acestea sunt "inventate" de diavol pentru a ne îndepărta de spiritul sărbătorilor religioase.

În multe cazuri, oamenii confundă superstiţiile cu ceea ce ţine, de fapt, de tradiţii şi obiceiuri care aduc savoare în zile de sărbătoare.

Din timpuri străvechi se povesteşte că lumina pe care credincioşii o iau de Înviere are puteri tămăduitoare, iar lumânarea cu care a fost adusă lumina în casă are puteri binefăcătoare şi de aceea nu trebuie aruncată.

Atunci când cineva este încercat de griji sau de boală, se află în pericol sau este încercat de un necaz mare se spune că e bine să aprinzi această lumânare.

Foarte mulţi ştiu de obiceiul de a te spăla pe faţă cu apa neîncepută în care ai pus un ou roşu, o monedă şi o frunză de urzică. În tradiţie se spune că numai aşa „obrajii tăi vor fi sănătoşi şi îmbujoraţi precum oul roşu, vei fi tare precum moneda şi aspru precum urzica".

Iar cel care se spală trebuie să rostească: „Să fiu sănătos şi obrazul să-mi fie roşu ca oul; toţi să mă dorească şi să mă aştepte, aşa cum sunt aşteptate ouăle roşii de Paşti; să fiu iubit ca ouăle în zilele de Paşti".
În anumite zone din ţară, firul de urzică este substituit de un fir de iarbă, simbol al belşugului, iar moneda de un bănuţ de argint, sugerând tot bunăstarea.

Ouăle încondeiate cu roşu sunt singurele care pot fi date de pomană pentru sufletul unuia trecut în eternitate, iar, în tradiţie, se mai crede că dacă două persoane ciocnesc ouă în ziua de Paşti se vor întâlni pe lumea cealaltă.

Tot tradiţia populară ne spune că ouăle roşii sunt considerate păzitorii casei şi tocmai de aceea nu trebuie să lipsească de pe masă.

Pe vremuri, cine vroia să-şi protejeze recolta de grindină sau secetă folosea un ou roşu. Astfel, în unele regiuni ale ţării ouăle roşii se îngroapă în pământurile cultivate. Se crede că aceste pământuri vor fi ferite de grindină, inundaţii sau alte dezastre naturale.

Un alt obicei spune că persoana care a păstrat un ou roşu timp de patruzeci de zile de la Paşte, iar acel ou nu s-a stricat, va avea parte de noroc tot timpul anului.

De asemenea, obiceiul religios spune că ouăle trebuie vopsite în Joia Mare şi că este interzis să înroseşti ouăle în ziua de Paşti dacă nu vrei să atragi asupra ta bolile.