Publicat: 24 Ianuarie, 2018 - 21:37
Share

Nu aș putea spune cu maximă certitudine că atunci când au dat publicității  Declarația comună în care își exprimă îngrijorarea față de efectele devastatoare ale legilor justiției, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și prim-vicepreședintelui comisiei,Frans Timmermans, le-a trecut prin minte că azi, 24 ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Micii Unirii și că ar fi posibil ca închisnovatul lor mesaj să le umbrească această zi. Firește, nu tuturor cetățenilor scumpei noastre patrii, dar măcar celor care cred, cu sinceritate, că suntem stat membru,egal în drepturi și îndatoriri, al uniunii și nu unul de mâna a nu știu câta care tremură ca varga la fiecare ridicare de sprânceană a unui euro-amploiat sau, după caz,a unei somități.

 Întrebare poate părea retorică și chiar inutilă dacă mă gândesc la un fapt pe care de-acum l-au și rostit -desigur, pe canalele de presă care au avut demnitatea să le promoveze ideile- oameni cu experiență în materie. Și anume că eminenți semnatari ai documentului nu doar că nu au făcut un elementar calcul al efectelor neintenționate ale declarației lor atunci când ieșit pe piață cu această ,,declarație vagă, generală și profund partizană’’. Severă și perfect meritată caracterizare care îi aparține Noricăi Nicolai, un adevărat europarlamentar român, la care sunt convins că orice om de bună credință subscrie necondiționat.

 Dar , în situația de față, nu este nevoie doar de o adeziune consimțită dar ținută sub pecetea tainei. De aceea, nu pot decât să salut faptul că președintele Senatului, Călina Popescu Tăriceanu  și președintele Camerei Deputaților,Liviu Dragnea, au transmis celor doi înalți diriguitori ai Comisiei Europene un răspuns categoric, demn și argumentat. Acum aștept cu încredere replica acelora pe care, cu toată buna credință, noi, românii, i-am trimis în Parlamentul European pentru a ne reprezenta voința, interesele și aspirațiilor. Așa încât o asemenea declarație ,,vagă, generală și profund partizană’’( repet și întăresc ideea formulată de europarlamentara Norica Nicolai!) să își primească răspunsul foarte  meritat!

Pe bună dreptate , se pune întrebarea: cum, pe baza căror informații , a căror analize ,s-a ajuns la concluzia profund negativă pe care o susține declarația președintelui și a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene? Întrebare care trebuie repetată, răspicat și fără complexe, știut fiind faptul că mai mulți europarlamentari români au atras în mod insistent atenția oficialităților Uniunii Europene asupra imundelor calomnii pe care le-a aruncă, nu de azi-de ieri, pe piață euro-pârâcioasa  Monica Macovei. Otrăvite ziceri care nu loveau doar o anumită entitate a eșicherului politic, ci au subminat și încă subminează România! Din păcate și cu tot respectul pe care este și firesc să îl păstrez față de Uniunea Europeană, de instituțiile ei și de oficialii săi, teamă îmi este că nu întotdeauna  asemenea mesaje corecte au fost și, din păcate, încă mai  sunt receptate și luate în calcul de către diriguitorii Uniunii Europene. Confirmându-se, și în acest fel, amarul adevăr al zicalei:,,Dacă o carte se lovește de un cap și sună a gol, cu siguranță că nu întotdeauna este de vină cartea’’.

 Scriu, toate acestea, sub impresia foarte-foarte neplăcută a evenimentului și,de aceea, pun,deocamdată, aici capăt comentariilor. Nu,însă, mai înainte de a pune,apăsat, o întrebare ca, sunt convins, nu mă încearcă doar pe mine: să le mai fie, oare, de mare mirare domnilor cârmuitori de la Bruxelles sau din alte locații ale Uniunii Europene dacă un barometru de opinie publică realizat în zilele următoare ar putea marca o semnificativă - dar foarte nedorită!- creștere a cotelor euro-scepticismului în mentalul dulcelui nostru neam mioritic?

 Fapt ,desigur, nedorit, dar, în asemenea condiții, nu chiar inevitabil…

                                              

Format: