7 august 2022

               „Și totuși, citiți discursul lui Orban!”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Continuă priponirea lui Viktor Orban la stâlpul infamiei. Premierul maghiar este considerat delirant, provocator, rasist, nazist, putinist, kaghebist.

La vedere, lui Viktor Orban i se reproșează că opiniile sale despre migrația masivă spre Occident  sunt rasiste. Dar supărarea generală pe liderul maghiar vine din altă parte.

Vine atunci când Viktor Orban a declarat că țara sa se opune reducerii cu 15% a consumului de gaz; că se opune tentativei ca deciziile din Consiliul European să nu se mai ia prin consens, ci cu majoritate de voturi; că Ungaria nu le spune occidentalilor „cum ar trebui ei să trăiască, le cerem doar să accepte că în țara noastră tatăl este bărbat și mama este femeie și să ne lase copiii în pace, și să accepte acest lucru cu armata lui George Soros”.

Și mai spune Orban că este inadmisibilă propunerea europarlamentarului PPE Manfred Weber, oficializată de Ursula von der Leyen, potrivit căreia, dacă „cineva nu are suficient gaz, acesta va fi luat de la cei care îl au. Adică proprietatea cuiva este confiscată în mod scandalos în dreptul celui mai puternic”.

Supărare mare a mai apărut la Bruxelles și atunci când, în contextul dezbaterilor despre viitorul UE, parlamentul de la Budapesta a votat ca Parlamentul European  să nu mai fie ales prin vot direct, ci să fie format din reprezentanți ai parlamentelor naționale, acestea urmând să aibă drept de veto în activitatea legislativă europeană.

Orban a mai avut curajul să spună și că  „sentimentele negative ale Occidentului față de lume provin din faptul că energia și materiile prime decisive necesare pentru dezvoltarea economică nu mai sunt în mâinile Occidentului. Occidentul pierde bătălia pentru materiile prime necesare industriilor moderne bazate pe tehnologie, care sunt deținute de Australia, Brazilia și China. Chinezii produc de cinci ori mai mult decât SUA și de 60 de ori mai mult decât rușii. 50 % din totalul exporturilor de astfel de materii prime din Africa merg către China”, afirmă Orban. Odată cu pierderea controlului pe resurse,  „civilizația occidentală își pierde forța, puterea, autoritatea și capacitatea de acțiune”, consideră premierul maghiar.

Sub paravanul unor acuze de rasism, n-ar trebui să fie  închisă dezbaterea și pe astfel de subiecte din lumea în care trăim și care ne privesc și pe noi.

Iar bomboana pe colivă a pus-o Viktor Orban atunci când a dezvăluit în public cum un oficial american i-a dat ministrului maghiar de externe o listă cu modificările care trebuie să fie făcute în Constituție pentru ca Ungaria să fie privită altfel peste gârlă.

Viktor Orban a pornit de la observația potrivit căreia „civilizațiile rivale (China, Rusia – n.n.) au adoptat tehnologia occidentală și au stăpânit sistemul financiar occidental, dar nu au adoptat valorile occidentale și nici nu au intenția de a le adopta. Cu toate acestea, Occidentul dorește să își impună propriile valori, de care alții se simt umiliți”, spune Orban. Ca exemplu, premierul maghiar a evocat  ceea ce el numește „aventura” ministrului de externe Péter Szijjártó, din jurul anului 2014, „în timpul administrației americane anterioare, când un oficial guvernamental american în vizită i-a pus în față o foaie de hârtie și i-a spus doar că ar trebui modificată constituția ungară în aceste puncte, iar apoi prietenia va fi restabilită”.

Fără comentarii.

Câți dintre politicienii români n-or fi primit astfel de liste cu tot felul de condiționalități, dar niciunul dintre ei n-a avut curajul să denunțe public maniera grosolană în care se derulează astfel de „parteneriate strategice”.

Orban a scăpat, urmează Hunor?

Nu suntem obișnuiți de la politicienii noștri cu discursuri puternice, structurate pe idei clare și susținute de referințe politice și culturale convingătoare. Și, mai ales, care să fie contra curentului. Este de înțeles „șocul” provocat de o abordare  precum cea a premierului maghiar.

Viktor Orban este singurul lider din coaliția mondială anti-Rusia care afirmă că alianța NATO & UE a comis patru erori strategice în războiul din Ucraina.  Este opinia dumnealui, pe care a și argumentat-o cu destulă logică.

Dar săracu^ Ciolacu, apărut ieri în peisaj mai bronzat și mai uscat,  consideră această opinie ca fiind un atac anti-NATO și anti-UE. Libertatea de expresie e un moft, spunea cineva.

Săracu^ Ciolacu se dă cocoș și plusează: vrea „discuție în coaliție” despre declarațiile lui Orban. Adică Orban a scăpat cu fuga, dar a rămas Kelemen Hunor. Liderului UDMR i se pregătește punerea la zid pentru că nu i-a sărit în cap lui Viktor Orban. La atâta se pricepe și săracu^ Ciolacu. A-i cere să citească acel discurs e prea mult; iar să aibă idei, opinii, abordări despre subiectele de acolo  –  ce să mai vorbim…

Ca în orice operațiune clasică de manipulare, comentariile la discursul lui Orban s-au mutat de la problemele ridicate în discurs la autor, de la idei la adjective și de la dezbatere la acuzații.

Abordările obiective sunt mai rare. Discursul integral a fost publicat doar de Libertatea. Un gest demn de toată lauda. Deontologia impune nu doar libertatea de a critica, ci și accesul la documentul criticat, astfel ca fiecare să-și poată face propria opinie direct de la sursă. https://www.libertatea.ro/stiri/discursul-integral-al-lui-viktor-orban-la-tusnad-in-care-acesta-profeteste-finalul-suprematiei-occidentale-aceasta-epoca-se-apropie-de-sfarsit-4221608.

Tot Libertatea a publicat și scrisoarea a doua pe care consiliera demisionară Zsuzsa Hegedüs a transmis-o fostului ei șef, în care precizează că nu l-a făcut pe Orbán rasist nici pentru un singur minut. „Nu am scris o singură propoziție ambiguă în care să te încadrez fie drept rasist, fie de extremă dreapta…dacă există cineva în care nu aș căuta nici măcar întâmplător cel mai mic semn de ură rasială, ești tu”, i-a scris Zsuzsa Hegedüs lui Orban.

Există și un punct de vedere al Guvernului maghiar în legătură cu acuzele de rasism. A se vedea https://abouthungary.hu/blog/five-points-from-pm-orbans-speech-that-they-are-trying-really-really-hard-to-ignore

Premierul maghiar a mai avut un discurs similar și toamna trecută, la congresul FIDESZ, dar atunci lumea n-a sărit în sus. Discursul a fost semnalat și de cotidianul.ro. Detalii la  https://www.cotidianul.ro/viktor-orban-lectie-de-discurs-pentru-politicienii-romani/.

Miercuri după-amiază a existat o emisiune pe B1 Tv,  „Sub semnul întrebării”, realizată de  Robert Turcescu, în care o rubrică s-a referit la acest discurs. Titlul era „Și totuși, citiți discursul lui Oban!”,  cu subtitlul „La Tușnad, premierul maghiar a radiografiat lumea în care trăim”. Citez cu plăcere singura televiziune care a abordat acest subiect în termeni profesioniști și raționali. Detalii la  https://www.b1tv.ro/inregistrari/sub-semnul-intrebarii

Nu este locul aici să intru într-o dezbatere despre acuza de rasism ce i se aduce lui Orban. Fiecare poate să vadă dacă și unde e vorba despre rasism sau nazism citind paragraful respectiv din discurs.

Ceea ce susțin este doar ideea că demonizarea lui Orban nu trebuie să acopere celelalte teme abordate de premierul maghiar în discursul său.

Cert este că Orban nu vorbește despre rase inferioare și superioare. În acel caz, ar fi fost nazism sau rasism. Orban spune doar că „migrația a divizat Europa”. Stabilirea unor populații din Asia, pensinsula arabică și nordul Africii în țări din vestul Europei  a creat aici o lume nouă, pe care el o numește post-Occident. Imigranții au produs în rândul populației locale schimbări substanțiale de natură culturală, socială și demografică, modificând radical fizionomia vechilor națiuni.

Țările vestice, „în care popoarele europene și cele non-europene trăiesc împreună… nu mai sunt națiuni”, ci doar „niște conglomerate de popoare”, consideră Orban. „În jurul anului 2050, proporția persoanelor de origine non-europeană va crește la peste 50% în orașele din această parte a continentului”, mai spune el. Cine trăiește sau cunoaște cum este încă de pe acum  viața de zi cu zi  în orașe precum Marsilia, Bruxelles, Paris sau Viena să fie primul care să ridice piatra.

Cealaltă jumătate a continentului, Europa Centrală, este mai puțin expusă imigrației. Occidentul, în înțelesul său tradițional,  „s-a mutat în Europa Centrală din punct de vedere intelectual”, consideră Orban. „Și se duce o bătălie între cele două jumătăți ale Europei. Deși am făcut o ofertă de toleranță post-Vestului, că ar trebui să ne lăsăm în pace, că fiecare dintre noi ar trebui să decidă singur cu cine vrea să trăiască, ei au refuzat, și încă luptă împotriva Europei Centrale cu scopul de a ne face ca ei”.

Acesta este degetul pe care premierul maghiar îl pune pe rana batrânei Europe: „Bruxelles, cu trupele sale Soros, vrea pur și simplu să ne impună imigranții. Am fost trimiși în judecată din cauza sistemului maghiar de protecție a frontierelor și am fost condamnați în instanță. Vorbim mai puțin despre acest lucru acum din mai multe motive, dar suntem condamnați”, spune Orban.

Respingerea migranţilor este una dintre măsurile pentru care Comisia Europeană acuză Ungaria de încălcarea statului de drept. În pofida acestui lucru, Ungaria ține la principiile sale. Cu numai o săptămână înainte de venirea la Tușnad, premierul maghiar a semnat  un decret pentru consolidarea măsurilor de securitate la frontierele cu Serbia şi Croaţia, având în vedere că, de la începutul anului, au venit peste 100.000 de migranți pe ruta balcanică. Va creşte înălţimea gardurilor care în timpul valului migrator masiv din anul 2015 au fost amenajate de-a lungul graniţei cu Serbia pe o lungime de 150 de kilometri. Vor fi ridicate noi garduri pe porţiunea de graniţă cu Croaţia, în zona parcului naţional Duna-Dráva și se vor recruta 2.200 agenți pentru patrule de „vânătoare de frontieră” la graniţa sudică,

România nu este interesată de efectele de ordin cultural și demografic ale migrației. Execută, docilă, ce-i spune Bruxelles-ul. Marea noastră șansă este că nici imigranții nu prea doresc să rămână în România, ci doar s-o tulească rapid încotro văd cu ochii, ascunși care pe unde pot.