Publicat: 21 Februarie, 2020 - 10:37

Sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean Sibiu a fost pur şi simplu neîncăpătoare pentru cei peste 120 de oameni care au participat în data de 18 februarie la dezbaterea privind impactul fondurilor europene în judeţul Sibiu. Evenimentul, organizat de Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, a reunit edili, experţi în fonduri europene, reprezentanţi ai mediului privat, elevi şi alte persoane interesate din judeţul Sibiu, care au discutat despre proiectele deja finalizate sau care sunt în curs de implementare, atât din mediul urban, cât şi din cel rural. Au venit în faţa cetăţenilor şi au răspuns deschis celor peste 80 de întrebări puse în timpul întâlnirii, sau transmise în mediul on-line, doamna Daniela Cîmpean, Preşedinte CJ Sibiu, doamna Ioana Leca, Administrator public Municipiul Sibiu, domnul Gherasim Dăncăneţ, Director OJFIR Sibiu, doamna Cristina Purcărea, reprezentant OIR POSDRU Centru, precum şi echipa de experţi coordonată de Simion Creţu, director general ADR Centru.

Evenimentul promovat radio şi on-line, a avut impact la peste 10.000 de persoane şi peste 5.000 de interacţiuni au fost generate de transmisiunea live a discuţiilor, preluată de către mass-media locală. Astfel, din prezentările susţinute, cei interesaţi de impactul fondurilor nerambursabile au discutat de rezultatele proiectelor şi de modul cum pot fi simplificate actualele proceduri de lucru, de noi zone de dezvoltare ale judeţului şi municipiului, iar apoi s-a dezbătut intens pregătirea de noi cereri de finanţare pentru următoarea perioadă de programare, 2021-2027. Pe lângă reprezentanţii organizatorilor, participanţii au interacţionat cu reprezentanţii administraţiei publice şi ai instituţiilor ce gestionează fonduri europene, fie în mediul rural, fie pentru formarea şi dezvoltarea resurselor umane. Dezbaterea s-a purtat prin intermediul platformei sli.do, în cadrul căreia au fost puse peste 80 de întrebări. Marea lor majoritate au vizat implementarea programelor de dezvoltare judeţeană şi regională, prin fonduri REGIO sau prin cele derulate pentru zona rurală, de către CRFIR Centru. La o parte din aceste întrebări s-a răspuns direct, în plen, iar pentru o altă parte răspunsurile vor fi elaborate de instituţiile abilitate şi datele vor fi comunicate în timpul cel mai scurt. Atât materialele prezentate de către organizatori şi invitaţi, cât şi întrebările şi răspunsurile formulate se regăsesc ataşate comunicatului, pe paginile www.adrcentru.ro şi www.europedirect-adrcentru.ro.

"Am invitat la acest gen de evenimente toţi cetăţenii din judeţ care doresc să se implice în viaţa şi dezvoltarea comunităţilor din care provin. Judeţul Sibiu este cel de-al patrulea din Regiunea Centru în care organizăm acest tip de dezbatere, în ultimele trei luni din 2019 parcurgând deja judeţele Braşov, Harghita şi Alba. Am întâlnit la Sibiu oameni foarte interesaţi de felul cum trebuie să se dezvolte judeţul Sibiu şi cum ar trebui să fie pregătite proiectele europene care pot susţine municipiile, oraşele şi satele din judeţ. Am văzut, în cadrul prezentărilor susţinute de partenerii noştri instituţionali, cum, în perioada 2007-2016, au fost încheiate peste 400 de contracte de finanţare pentru judeţul Sibiu, pe toate domeniile ce au utilizat fonduri europene, fiind atrase resurse de peste un miliard euro. Este evident că necesarul de finanţare este mult mai mare, de aceea volumul proiectelor care vor fi implementate acum, în perioada 2015-2023 va fi mai mare şi cetăţenii vor vedea impactul fondurilor, al proiectelor şi al oamenilor care concură la buna realizare a acestora. Doresc să mulţumesc în mod deosebit partenerilor noştri din Sibiu care ne-au sprijinit în organizarea acestui eveniment - Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului reşedinţă de judeţ", a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru

Pentru a cunoaşte cât mai mulţi cetăţeni proiectele finanţate prin fonduri europene din Regiunea Centru, Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru organizează această suită de dezbateri, cu scopul de a transmite informaţii cât mai complete şi punctuale asupra amplorii sprijinului european care susţine dezvoltarea fiecăruia din judeţele: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Sub forma unei caravane de informare a cetăţeniilor, în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ, este susţinut un eveniment deschis publicului, până acum având loc astfel de dezbateri în Braşov, Miercurea Ciuc, Alba Iulia şi Sibiu, următoarea întâlnire cu publicul larg fiind programată în 26 februarie la sediul Consiliului Judeţean Mureş. Invitaţii prezintă cetăţenilor care este nivelul resurselor financiare alocate şi locul unde sunt investite fondurile europene, care sunt rezultatele obţinute şi beneficiile pe termen lung al proiectelor. Bugetul activităţilor este asigurat de Comisia Europeană pentru realizarea acestor activităţi vizează îmbunătăţirea cunoştinţelor publicului larg cu privire la activităţile Comisiei Europene în contextul Politicii de Coeziune. Aceasta cuprinde instrumentele financiare: Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDER), Fondul de Coeziune (CF) şi Fondul Social European (FSE) şi este prezentă zilnic în viaţa cetăţenilor europeni, de peste 30 de ani. Această politică este cea mai apropiată de cetăţeni, deoarece sprijină programele pentru 11 obiective tematice, acoperind o treime din bugetul Uniunii. Cu toate acestea, oamenii încă nu sunt pe deplin conştienţi de valoarea adăugată a politicii de coeziune în regiunea lor.

"Am acordat sprijin ADR Centru pentru organizarea acestui tip de evenimente, pentru ne dorim ca toţi oamenii să ştie câtă muncă stă în spatele pregătirii acestor proiecte şi ce înseamnă fiecare această iniţiativă în parte. Ne dorim ca toate zonele judeţului nostru să se dezvolte, cu fonduri europene sau cu resurse guvernamentale, prin munca oamenilor locului. Punem mare accent pe responsabilitatea autorităţii publice, şi chiar pe determinarea de care este nevoie în gestionarea resurselor şi viitorului comunităţilor. Varietatea proiectelor finanţate - care merg de la infrastructură la domenii sociale şi educaţionale, la sănătate, în special în acele locaţii care au un stadiu avansat de degradare - demonstrează chibzuinţa în accesarea fondurilor europene, care completează investiţiile din bugetele locale. În urma acestei dezbateri însă, am primit de la cetăţeni propuneri de noi domenii în care ei doresc să ne implicăm şi care vor fi cuprinse în strategiile noastre de dezvoltare ale judeţului", a declarat, după mai mult de trei ore de dezbateri, doamna Daniela Cîmpean, Preşedinte Consiliul Judeţean Sibiu.
 

Tag-uri Institutii: